Папа Франциск опита чай от кока при пристигането си в Боливия.

Светият отец пристигна в Боливия от Еквадор. Франциск опита боливийски чай "Тримате", съдържащ екстракт от листа на растението кока, чието производство се явява основен поминък в Боливия.

Производител на кока в миналото е бил и самият боливийски президент Ево Моралес, започнал политическата си кариера като лидер на браншовия синдикат. Моралес посрещна папата на летището в Ел Алто, като съкрати значително приветствената си реч с оглед на напредналата възраст на високия гост.

Речта на Моралес трябваше да е с времетраене около 15 минути, но по молба на службата по протокола бе съкратена на 5 минути. Причина за това е голямата надморска височина на Ел Алто – 4000 м. Въздухът е на такава височина е разреден, което оказва влияние дори върху млад и здрав организъм, а папата е на 78 години.

"Президентът Моралес отчете, че боливийският народ очаква изявлението на папата, като освен това се съобрази и с напредналата възраст на Светия отец. Поради тази причина президентът реши да съкрати трикратно времетраеното на планираната реч", отбеляза пред журналисти боливийският министър на комуникациите Марианела Пако.

Официалната среща между Маралес и Франциск ще се състои в президентския дворец в Ла Пас. Столицата на Боливия е Сукре, но в Ла Пас, който е третият по големина град в страната, се намира държавната администрация.