Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев обяви прекратяване на преговорите с премиера Никола Груевски поради нежеланието на управляващите да се намери решение за изход от политическата криза.

"Аз като лидер на СДСМ и СДСМ като партия направихме всичко, чрез диалог, с цивилизовани методи да се намери решение на дълбоката политическа криза в Република Македония. Продължихме преговорите с Груевски въпреки съдебните дела срещу мен, въпреки задържането в арестите на невинни хора, въпреки престъпленията срещу гражданите в страната и въпреки факта, че знаем с кого си имаме работа", каза на извънредна пресконференция Заев и подчерта: "Груевски иска да отлага във времето преговорния процес. Поради тази причина преговорите се провалиха. Груевски отказва да приеме гаранции, както за управляващите така и за опозицията, за възстановяване на демократичните институции, за нормализиране на обществото и държавата, за гарантиране на свободни, демократични и честни избори. Поради всичко това преговорите се провалиха", подчерта още лидерът на СДСМ.

"Груевски доказа, че не е способен да направи нищо добро за страната. Няма да позволим Груевски повече да тероризира страната", каза Зоран Заев.

БГНЕС припомня, че съседна Република Македония се намира в тежка политическа криза от началото на годината. Еврокомисярат Йоханес Хан лично се включи в преговорите за да помогне за намиране на компромис.