Свищов, Русе и Сандански са най-горещите градове в страната за днешният 8 юли. Градусите в Свищов се покачиха до 39, а в Русе и Сандански термометрите заковаха на 37 по положителната скала, предаде репортер на БГНЕС.

Въпреки че жегите са далеч от рекордните за днешния ден, които в миналото са над 40 градуса, в цялата страна бе изключително топло, на места непоносимо горещо, дори опасно. В Русе например, на този ден най-топло е било през 2000 г., когато живакът е ударил 42 градуса.

В Лом, Плевен, Велико Търново и Благоевград живакът се покачи до 36 градуса. В София, въпреки усещането за четиридесет градусова топлина, термометрите отчетоха максимална стойност от 31 градуса. По-хладно, но все пак идеално време за почивка, бе по Черноморието, където градусите бяха в интервала между 26 и 29, а в останалата част от страната температурите останаха около и малко над 30-те.

Денят за съжаление не мина и без инциденти причинени от горещината. В Русе възрастни хора, чакащи на опашки за пенсии, колабираха, а всяко второ обаждане през деня на телефона на "Спешна помощ" бе свързано с оплаквания от жегата. 5 адреса бяха посетени от медиците в крайдунавския град още от сутринта, за да помогнат на хора над 60 години, които са били колабирали.

В Кърджали, където живакът отчете 33 градуса на сянка, медици също се отзоваха на 5 сигнала за припаднали от горещините хора.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Атанас Митков обаче успокои, че няма нищо необичайно или извънредно в числото на потърпевшите от жегата. Още вчера обаче той е увеличил екипите след предупреждението за високите температури. В родопския град възрастни хора са припадали на автогарата, на пазара и по улиците.

Освен високите температури, заради плановия ремонт на участък от магистралния водопровод от тази сутрин Кърджали и 20 околни села са без питейна вода, а това ще продължи до утре.

За утре в 14 области в Централна, Северна и Южна България е обявен жълт код заради високи температури. А в 7 области на Западна България предупреждението е в сила заради гръмотевични бури. Червен код пък е обявен за високи температури в по-голямата част от Сърбия, Унгария, Хърватия, части от Румъния, Словакия и Словения.