Лятното часово време остава в сила, след като Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове отхвърли предложението на "Атака" то да отпадне, предаде БГНЕС.

Комисията, обаче прие становище по Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух. В мотивите на проекта, представени от Бойко Малинов-зам.-министър в МОСВ, стана ясно, че ще глобяват кметовете, ако не изпълняват мерките за чистотата на атмосферния въздух. Кметовете ще могат още да ограничават трафика, да финансират чрез общините мерки за филтри на домакинствата.

Малинов подчерта, че има два източника за фините частици, а именно битовите горива, от домакинствата, които се ползват от над 50% от домакинствата и транспорта.

Освен за отмяна на практиката за въвеждане на лятното часове време от Атака предложиха на комисията и да се възложат действия на Министерски съвет за въвеждане в експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". И това предложение, обаче бе отхвърлено.

Преди това Младен Георгиев, експерт от администрацията на Министерски съвет припомни, че съгласно договора на България за присъединяване на ЕС предвижда окончателното спиране на блок 3 и 4 блок на "Козлодуй" и последващо извеждане на експлоатация на тези блокове. Неспазването на ангажимента на България ще бъде наложена глоба за изплащане на парична глоба или периодична имуществена санкция, добави Георгиев.

Водещата комисия, която е енергийната, също е отхвърлила проекта за решение на Атака.