Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че ако не се случи разделянето на Висшият съдебен съвет, както и съдебната реформа по законодателен път, то не може да има съмнение, че това е правителствена криза.

Коментарът на Кънев бе по повод вчерашното гласуване в комисията по промени в Конституцията, с което предлаганите от правосъдния министър Христо Иванов текстове, свързани със съдебната власт, не бяха приети.

Кънев обърна внимание, че конституцията зависи от опозиционните партии.

„Не е редно мнозинството да поставя стабилността на държавата в зависимост от опозицията“,

подчерта той.

На въпрос дали реформаторите ще преосмислят участието си в управлението, ако идеите на техния министър Иванов не минат, лидерът на ДСБ поиска все пак първо да се видят резултатите от вота в залата, после да се говори за закона за съдебната власт, като уточни, че в никакъв случай не е загубил надежда за подкрепа на първо четене.

Тепърва предстояли разговори с опозицията.

„За България съдебната реформа, в случая конституционната, е това, което е за Гърция финансовата стабилност –

ясен критерий дали ще бъдем същинска част от обединена Европа или безгласна периферия, провинция,

каквато сме в момента“, обясни Кънев. Той посочи, че отговорността на твърдящите, че са евроатлантически партии – БСП, ДПС и АБВ, е огромна.

По-късно от парламентарната трибуна съпредседателят на групата на РБ се обърна директно към партньорите от АБВ.

„Настоятелно очакваме от представителя на АБВ в изпълнителната власт – вицепремиера Ивайло Калфин,

ясна позиция по конституционните промени, от която ще зависи и нашето доверие към него като член на кабинета“,

категоричен бе Кънев.

Той посочи, че от РБ изразяват дълбоката си тревога от поведението на опозиционните партии и една от партиите, до вчера участвали в мнозинството в 43-ото Народно събрание при гласуването в конституционната комисия.

„И ако по отношение на опозицията не можем да имаме претенции и следва да оставим на собствената ѝ преценка дали да гласува, мотивирана от партизански, байганьовски страсти или от европейска принадлежност и отговорност, то по отношение на мнозинството,

отказът от съдебна реформа е отказ от отговорност за управлението

и стабилността на държавата“, подчерта Кънев.

„Ако партиите от мнозинството и опозицията не приемат поправките, ние ще настояваме за далеч по-радикални промени в Закона за съдебната власт, които да изкоренят силите на статуквото“, добави Кънев.