Автомонтьори поголовно ни мамят. Анализите на МВР сочат, че 90% от майсторите на коли жилят клиентите си с различни номера. Най-често заменят повредени части с вече използвани, източват само половината от старото масло, преди да го сменят, или директно крадат по няколко литра гориво от резервоара, пише "Телеграф".
Измамите обичайно се прилагат в нелегалните работилници, които само в столицата са 3-4 хиляди. Затова ченгетата съветват никога да не се доверявате на съмнителни цехове, тъй като ремонтът може да излезе доста солен.

В последно време жалбите срещу подобни мошеници рязко са се покачили, отчитат от вътрешното ведомство. Практиката показва, че майсторите ви удрят по джоба не от труда, а от цената на частите.

Още щом се появите в някой некоректен автогараж, ви мерят от главата до петите, за да преценят с колко да ви одерат. Най-потърпевши са жените и хора на науката, които бъкел не разбират от техника. На тях каквото и да им кажат, все ще се хванат на въдицата. Жертви стават и хора, които се появяват на дадено място за първи път без прлепоръки. Майсторите не смеят да пробутват номерата си на адвокати и магистрати, за да не ги подпукат с дела.

Още при първоначалния преглед освен основния проблем изведнъж изникват куп други. Може само един бушон да е изгорял, но ви казват, че повредата е в целия блок, твърдят препатили. Така цената за услугата се качва десетократно. Често лъжат, че колата се нуждае от още диагностика и автомобилът трябва да остане в сервиза по-дълго. Този номер масово се прилага там, където се плаща за престой на денонощие. Другата врътка е, че зарибяват клиентите с уж по-евтини части. "Ние ползваме 10% отстъпка и това се отразява на крайната цена", твърдят монтьорите. За да са по-убедителни дори се обаждат пред вас да ги поръчат. Всичко това обаче е театър. Оказва се, че са заменили вашата част с друга - втора употреба. След няколко месеца проблемът пак изниква и вие пак се връщате там.

Далавера има и при смяна на маслото, когато майсторите източват само половината от старото и изобщо не сменят филтъра, който се калкулира в цената. Другата магия е източването на по няколко литра гориво от всяка кола.

Дама се оплаква, че щяла да убие себе си и детето си, след като "майстори" счупили пружината на педала за газ и я заменили с ластик за коса, който почнал да се къса и педалът потънал. Жената едва успяла да излезе от ситуацията.

Полицията съветва - вземайте мнение за нужния ремонт поне от две места. Оставяйте колата в сервиз без никакви ценни вещи вътре и използвайте само утвърдени работилници. Искайте от майсторите да ви върнат старата част. Ако ремонтът е кратък, стойте до колата си. Интересувайте се с каква техника разполага работилницата, за да разберете дали това е вашето място.