Брюксел обсъжда три възможни сценария за Гърция след резултатите от референдума в неделя, пише вестник „Катимерини”. Въпросът сега е как да се ограничат щетите за Еврозоната и да не бъдат обхванати от подобни проблеми и други държави като Испания.След като днес шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер открехна малко вратата пред възможностите, сега се чакат и конкретни информации от предстоящата среща на лидерите на страните от Еврозоната.

Първият сценарий е свързан с приемането на нова програма за реформи в Гърция, която ще изисква и ново наливане на средства в икономиката на страната. Това безспорно е най-скъпият вариант от трите, защото изисква покриване на някои дефицити в платежния баланс, възстановяване на вътрешното кредитиране и рекапитализация на гръцките банки. За да стане това обаче, се очаква Атина да предложи структурни промени не само във финансовата си система, но и в икономиката и социалните плащания.

Вторият сценарий включва въвеждането на паралелна валута в страната. Предложението е на германския финансов министър Шойбле. Това означава, че в Гърция ще се появи нещо като хибрид в рамките на Еврогрупата. Въвеждането на драхмата паралелно с еврото обаче изисква една добре смазана държавна машина и великолепна техническа подготовка, което едва ли е налице сега в страната.

Третият сценарий е контролиран фалит и излизане на Атина от Еврозоната. Според източници, които не се разкриват, мнозинството от влиятелните членове на Еврогрупата клонят към този вариант, като единствено Франция и Кипър засега са против. Това е и най-евтиният сценарий за страните от Еврозоната и за Европейската централна банка.

Какво ще се реши, засега е трудно да се прогнозира. Първата крачка към някакво развитие на ситуацията обаче сега е свързано с предложенията, които Алексис Ципрас ще отнесе днес в Брюксел.