Ученически автобус вози деца, които са два пъти повече от капацитета му. Ситуацията, освен това, продължава с години. Абсурдният пример е от община Криводол, предаде bTV.
Малко преди 7:00 часа сутринта 50 деца от село Галатин чакат ученическия автобус за Криводол. По принцип са 70, но част от тях са болни. Рейсът обаче е само един, и само с 30 места.

„Това са деца, не са чували с картофи, требва да са не бутат, че ще се издушат”, смята Краси Панов, който е дядо на ученик.
След закриването на селското училище преди четири години децата пътуват по този начин. Имало по-голям автобус, после пуснали два, но за кратко. „Това са деца много, това са деца, не дай си, Боже, стане нещо, после кой ще отговаря”, обясни Красимира, която е баба на първокласник.

Страхът на родителите расте особено през зимата, когато автобусът трябва да се справя със снега и поледиците. „Това е ужас, това не може 50 дечурлига у тоя рейс, у тия пързалки как, ще се обърне тоя рейс, какво става с нас”, обясни Арсен Цеков.

Заради посещението на журналисти там и за радост на малки и големи в уречения час пристигат цели два автобуса. „Заради битивито разбраха и затова два автобуса пуснаха. Радваме се, но дали ще е за постоянно, не знам”, сподели осмокласникът Валтер.

Места има за всички, дори остават незаети. „Караме ги, как може, разбираш ли, това, което имаме налице, това правим, нашата община е малка, нямаме ресурс за много неща, но може да стане нещо и да влезете в затвора, всичко е възможно, но па не може и да оставим децата на улицата, нали разбирате”, коментира шофьорът на ученически автобус Николай Петков.

Автобусите потеглят, а у родителите остава съмнението, че екстрата е моментна. „То е радост, но е само за днес, ако не бяхте дошли, нямаше да има втори автобус”, категоричен бе Пламен Огнянов, който е родител на ученик.

Оказа се, че с кметска заповед спешно е разпоредено занапред два автобуса да извозват децата от селото. Не е ясно обаче дали ще може да се спазва, тъй като за цялата община Криводол автобусите са само четири. „Доста често се чупят, постоянно ходят на ремонт, де факто оставаме с три автобуса”, обясни главният експерт по образованието на Община Криводол Красимира Ангелова.

„Правят по няколко курса, от които най-натоварен е сутрешният, затова сме принудени не само да ги возим с един автобус, но още от нощите, от 6:30 часа”, обясни директорът на училището Костадин Богданов.

Родителите обаче предупредиха, че, ако се върне старото положение, ще спрат децата си от училище. „Спираме децата, няма да ходят на училище, защото не съм съгласна, имам едничко дете в четвърти клас, защо, да ми загине по пътищата?” негодува Велислава Ангелова, която е родител на ученик.