Германия заяви, че в момента няма основа за разговори с Гърция по нова спасителна програма или по облекчаване на дълга.

Това заяви Щефан Зайберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел в изявление пред журналисти, след провеждането на вчерашния референдум в Гърция, на който бяха отхвърлени предложенията за реформи на кредиторите.

"В светлината на вчерашното решение на гръцкия народ, няма основа за започването на преговори по нова спасителна програма", каза още Зайберт.

В изявлението се казва още, че Гърция трябва да действа, ако иска да остане в единния валутен съюз. "От Гърция зависи да направи нещо по въпроса. Чакаме да видим какви предложения ще направи гръцкото правителство на своите европейски партньори", допълни още той.

"Не става въпрос за хора, а за позиции", коментираха от Берлин по повод на оставката на финансовия министър Янис Варуфакис.

По отношение на запитванията на Атина за преструктуриране на дълга си, говорителят на германското финансово министерство Мартин Йегер заяви, че не вижда "причина за започването на дискусии" за това.

Днес министрите от еврогрупата заявиха, че очакват нови предложения за реформи от правителството в Атина по време на срещата си във вторник.

"Еврогрупата ще обсъди ситуацията след референдума в Гърция, който се проведе на 5 юли 2015 г. Министрите очакват ново предложение от гръцките власти", се казва в изявлението на Еврогрупата.