В разгара на жътвената кампания и момента на най-голяма ангажираност на земеделците по прибиране на реколтата от полето, фермерите отново започват протести срещу наредбата, задължаваща ги да монтират фискални устройства и нивомери на ведомствените си бензиностанции. Въпреки че за нея се вдигна голям шум и се очакваше преразглеждането й, тя все пак бе публикувана в броя на Държавен вестник от 30 юни.
Вчера регионалният фермерски съюз „Дунавско зърно“ разпространи декларация на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), в която промените се оценяват като лобистки и дискриминационни към бранша, тъй като се третират неравнопоставено частните обекти спрямо държавните и общинските обекти за съхранение на гориво. Фермерите директно обвиняват финансовото министерство в лобиране в полза на частни фирми.
„НАЗ сезира ДАНС за внасяното контрабандно гориво в страната, което умишлено не се контролира от органите на МФ, както и за конфликт на интереси от страна на МФ относно толерирането на ограничен кръг от доставчици на изискуемите нивомерни устройства“, се казва в декларацията.
Зърнопроизводителите искат среща с премиера Бойко Борисов за отмяна на последните промени в Наредба Н-18 и въвеждане на ефективни мерки за борба с незаконната търговия и внос на течни горива. Ще бъде отправена и жалба до омбудсмана.
НАЗ организира национално зареждане на селскостопански машини по бензиностанциите в страната след 20 юли 2015г., за да демонстрира реалното приложение на закона и наредбата и национален форум срещу водената репресивна политика в сектор зърнопроизводство, се казва в декларацията.