Български политици се разделиха в мненията си за гръцкия премиер Алексис Ципрас и значението на днешния референдум в Гърция. В „Тази неделя” по bTV независимият български депутат Велизар Енчев и десният евродепутат Светослав Малинов обсъдиха темата на деня заедно с финансиста Кольо Парамов.Според Енчев, който основа ново гражданско движение, наречено още преди създаването му „българската СИРИЗА”, Ципрас вече е герой за своя народ. Причината е, че той е повел битка с тройката кредитори, което е на първо място „битка срещу дивашкия капитализъм”, който е бил наречен и от бившия френски президент Никола Саркози „най-голямата заплаха за човечеството”.

По думите на Малинов, обаче, гръцкият премиер е лъжец и най-голямото унижение на Гърция. Според него никога не са били изричани толкова много откровени лъжи и не е имала толкова честа промяна на мнението. „Най-голямата катастрофа ще е правителството на Ципрас да остане на власт”, посочи той.

„Нямам никакво съмнение, че дори гърците да са имали надежда в Ципрас, разбират, че той не е способен да донесе нищо добро на Гърция”, каза още българският депутат. По думите му дни наред ЕК и председателят ѝ Жан-Клод Юнкер са убеждавали Ципрас да увеличи данъците на корабопритежателите и да се съкрати военните разговори, но той не се е съгласил.

Той посочи, че една от големите лъжи на премиера и финансовия му министър Янис Варуфакис е това, че банките ще отворят във вторник. „Ситуацията в Гърция ще се подобри, само ако тя изрита правителството”, посочи още Светослав Малинов.

Велизар Енчев обаче защити лявото правителство в Гърция, като посочи, че колосалните дългове, които доведоха страната до криза, са натрупани от дясното управление и само кабинетът на Ципрас може да се справи със ситуацията.

От своя страна финансовият експерт Кольо Парамов, който също участва в разговора, заяви, че ситуацията в момента в Гърция е много сериозен театър, който да доведе до коренна промяна в европейските финанси. Той прогнозира, че дори и мнозинството от гърците да гласува с „да” на референдума. Ципрас няма да подаде оставка. „Варуфакис ще си отиде”, каза той.