Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис обвини кредиторите на страната в "тероризъм" и желание "да унижат гърците", на които предстои да се произнесат на референдума в неделя по техните последни предложения за реформи.

"Онова, което те вършат с гърците си има име – тероризъм", каза Варуфакис в интервю за испански вестник "Мундо".

"Защо ни принудиха да затворим банките? За да накарат хората да се страхуват. А всяването на страх е явление, което се нарича тероризъм", каза министърът, говорейки за политиката, водена от кредиторите на Атина – Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

Тъй като не постигна споразумение с кредиторите за продължаване на финансовата спасителна програма и след 30 юни, правителството на гръцката радикална левица обяви затваряне на банките и контрол на капиталите до 6 юли.

Независимо от резултата от референдума в неделя – премиерът Алексис Ципрас призова избирателите да гласуват с "не", а председателят на Европейската комисия – с "да" банките на страната ще отворят и ще има споразумение с кредиторите, уверява Варуфакис.

Какъвто и да е изходът от референдума в понеделник, ще има споразумение, аз съм напълно и абсолютно убеден. Европа има нужда от споразумение, Гърция има нужда от споразумение, така че ще постигнем споразумение, добавя той.

Според гръцкия финансов министър, който повтаря, че при победа на положителния вот ще подаде оставка, "онова, което Брюксел и Тройката искат е "Да" да спечели, за да унижат гърците.

Той също така обвинява противниците си, че се стремят да превърнат Гърция в пример за останалите, в момент, когато в Испания радикалната партия Подемос, съюзник на Сириза, набира популярност с наближаване на парламентарните избори.

Вярвам, че в цяла Европа има нужда от партии като Сириза и Подемос, партии едновременно критични към системата, но и проевропейски и демократични. Онези, които ни ненавиждат искат да ни представят за антиевропейци, но – не, това не е вярно, ние не сме антиевропейци, твърди той.