Според здравните власти в Съединениете американски щати прясното мляко е една от най-опасните храни. Според учените то е благодатна почва за развитие на бактерии като салмонелоза, листерия и еширихия коли, които причиняват фатални заболявания. Според бабите ни обаче това е най-полезната напитка, която можем да вкусим. Къде се крие истината и как може нещо толкова естествено да е опасно? 

Факт е, че докато млякото се издои от кравата и стигне до магазина, то вече е бледа имитация на това, което е било.

Старите хора са на мнение, че натуралното сурово мляко намалява сенна хрема, астма и екзема симптоми. Също така те са на мнение, че то  съдържа повече хранителни вещества и дори може да се пие от хора, които имат непоносимост към лактозата.

Някои правителства обаче смятат суровото млякото за толкова опасно, че то е забранено за продажба директно на потребителите в магазините. Страни с такова вето са Англия, Уелс , Шотландия, Австралия и около половината щати в Америка. 

Млякото , което се продава в магазинските вериги, дори и в България е минало топлинна обработка или е пастьоризирано, за да убие вредните бактерии. Въпреки това можем да открием и сурово мляко, което се продава без никаква термична обработка.За да стане годно за пиене, суровото мляко се загрява до 72 градуса  в продължение на най-малко 15 секунди, докато стане безопасно за пиене.

Когато видим чаша сурово мляко, първото нещо, което ни прави впечатление е цветът. То е по-жълто от пастьоризираното. В наши дни пастьоризираното мляко се хомогенизира. В заводите то преминава през хиляди малки дупчици, за да могат мазнините да се разпределят равномерно. Суровото мляко не се хомогенизира. След няколко дни в хладилника то се разваля.

Един от водещите млекопроизводители в Обединеното кралство Стив Хук, споделя, че хората са готови да закупят сурово мляко от фермата му, само защото качеството на продукта е по-високо и вкусът по-добър.

"Около 80 на сто от хората, които мислят, че са с непоносимост към лактозата всъщност са с непоносимост към пастьоризирано мляко," казва той. "Суровото мляко съдържа естествени ензими и бактерии, които ви помагат да усвояват лактозата. Ензимите са унищожени по време на пастьоризацията и това прави млякото трудно за преработка от организма“, смята Хук. Според него млякото му може да излекува екзема за няколко седмици.

Теорията му е подкрепена от изследване направено в Швейцария, Австрия и Германия, измежду 8 000 деца . Установено е, че тези от тях, които са пили сурово мляко (след варене) имат шанс с 41% по-малко да се разболеят от астма и да развият сенна храма, за разлика от децата, които пият само пастьоризорано.

Изследователите казват още, че по-високите стойности на суроватъчен протеин в суровото мляко могат да ви предпазват от алергии. Според една от теориите за пастьоризораното мляко то съдържа много мъртви бактерии, който могат да предизвикат редица възпаления в организма. През 2011 Лиан Макдоналд от Университета в Торонто, достига до откритието, че суровото мляко има по-високи нива на витамини В12, Е, В1 и фолиева киселина.

Според някои обаче във всички тези проучвания има уловка. Те са правени върху деца, живеещи в земеделските стопанства, а не в градовете. Здравните центрове в САЩ по контрол на заболяванията отиват и много по далеч. Според тях, чрез пиенето на пастьоризирано мляко ние мажем да си осигурим всички полезни елементи, както от суровото, но без риск от болестотворни бактерии. Те се на мнение, че тези бактерии могат да са смъртоносни.

Рисковете от сурово мляко са най-големи за децата, възрастните хора и тези с отслабена имунна система. Миналата година Агенцията за хранителни стандарти предупреди родителите да не дават сурово мляко на децата, след като пет младежи бяха откарани в болница с отравяне, причинено от бактерията Еширихия Коли.

Друг факт в подкрепа на опасностите, които ни дебнат при употреба на сурово мляко е, че то е било забранено в Шотландия, след като 12 души умират от хранително отравяне причинено то него.

Специалистите обаче напомнят, че микробите се появяват в млякото чрез заразяване с кравешки изпражнения, от кожата на животните, от инфекции във вимето на кравата или от лоша хигиена във фермата.