Новите цени на тока за стопанските потребители бяха основна тема на вчерашната среща на зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева с русенския бизнес. Заради готвеното увеличение, което разбуни духовете и накара предприемачите да протестират, залата този път беше пълна, а повечето от дошлите бизнесмени - доста нервни. Собственици на фирми използваха гостуването на зам.-министъра, за да изтъкнат още веднъж, че ако токът наистина поскъпне с 20%, ще затворят производствата и ще оставят работниците си на улицата. „Защо подпомагаме турската икономика, като й продаваме електроенергия по 6 цента. И ние искаме да купуваме тока на такава цена“, запитаха предприемачите.
Зам.-министър Везиева напомни, че енергетиката не е в нейния ресор и че икономическото министерство е твърдо против увеличените цени за бизнеса, но призна, че решение на този етап няма. 
Бизнесът за пореден път се оплака от липса на квалифицирана работна ръка и калпавото образование, произвеждащо специалисти без никакви знания. „Идва млад инженер, не може да измерва с шублер. Сега всички говорят за дуално обучение и че бизнесът трябва да заяви нуждите си от кадри. Е, на кого да ги заявя?, запита управителят на „Зита Русе“ Станислав Джамбазов. 
Представители на бизнеса разкритикуваха и досегашната система за оценяване на проектите по програма „Конкурентоспособност“, които според тях са били много субективни. Оказа се обаче, че министерството се е занимало сериозно с този проблем и занапред новите проекти ще бъдат оценявани не от хора, а електронно. Крайната оценка ще се дава от софтуерна платформа, която ще бъде достъпна онлайн, така че всеки ще може да въведе параметрите си и да види къде е неговият проект. По този начин се очаква да бъдат значително съкратени и сроковете, които при предишния прием се разтягаха от 6 месеца на година и половина.