Тази зима Михаил Цвеов чака сметките си за ток с огромно нетърпение. След като преди дни отваря бележката за месец ноември, краката на 32-годишния столичанин едва не се подкосяват... от радост. Да, радост, примесена с чувство за гордост, победа и триумф. Михаил току-що е поставил своеобразен рекорд в нетрадиционната, неофициална и несъществуваща категория за най-ниска сметка за ток в България, пише "168 часа". Вярвате или не, но без да използва свърхскъпи високотехнологични уреди за пестене или нелегални трикове, младият машинен инженер от БАН успява да изкара зимния месец с електричество, за което ще плати едва 3,82 лв.!

Като видях, че сметката ми за ток е под 4 лв., изпитах върховно победоносно весело-смешно чувство и щастлива злорадост към енергийната мафия, въпреки че тя пак е на печалба и ме краде", споделя преживяването си служителят на БАН, който иначе се готвел да плати с 1-2 лева повече. Тайната, чрез която Михаил успява да постигне такива смайващи резултати, е проста. Той живее на студено. Готви рядко. Не гледа телевизия. Пере на ръка. Спи с няколко ката дрехи, завит през глава, а единственото топло кътче в жилището му е банята, откъдето минават тръбите за парното на съседите във входа.

Причините да започне нестандартния експеримент преди две години младият столичанин изрежда на един дъх: мафия, независимост, екология, пари.

Идеята му да живее на студено не е внезапно хрумване. Още като малък Михаил се увличал по пестенето на енергия, а като студент преди десетина години се запалил по екологията и започнал да рови в сайтове за устойчиво развитие.

„Четох, че елуредите в контакта харчат 5-10% ток, дори ако не работят - зарядни, телевизори, печки и така реших, че може да се живее по-енергоефективно", обяснява младият машинен инженер от БАН.

Преди години, когато живеел с родителите си, те поемали сметките и не мислел колко ще плаща. Въпреки това още тогава Михаил изключвал парното в стаята, защото нямал нужда да се прегрява и изнежва в лукс, замърсявайки въздуха.

Постепенно идеята за ограничена консумация на ток започнала да се оформя под влиянието не само на екоубежденията му, но и на финансова ситуация, в която попаднало семейството му. Нереално рязкото по думите му поскъпване на цената на парното принудило домакинството да се лиши напълно от топлата екстра.