Престъпна схема за данъчни измами, действала на територията на гр. Варна и областта, е разбита от служители на отдел „Икономическа полиция” при ОД на МВР – Варна, под ръководството на Окръжна прокуратура – Варна, съобщи petel.bg като се позова на пресцентъра на полицията в морската столица.В схемата е била изградена стройна система, която е контролирала над десет търговски дружества, обслужвани от една и съща счетоводна кантора, с роля на „липсващи търговци” и „буфери”. Дружествата са издавали помежду си фактури за фиктивни сделки със стоки, услуги, електрически материали и СМР и са подавали справки - декларации по ДДС с неверни данни.

Последното дружество участващо в схемата с ролята на „брокер”, което е усвоявало акумулирания данъчен кредит, е било реален търговец на строителни и електрически материали. Щетата за бюджета надхвърля четвърт милион лева.

От служители на отдел „Икономическа полиция” при ОД на МВР – Варна са извършени претърсвания и изземвания на 6 обекта – счетоводни офиси, магазини, жилищни помещения и автомобили, на лицата съпричастни с престъпната дейност. В резултат са иззети компютърни конфигурации, множество счетоводни документи – данъчни фактури за фиктивни сделки, кредитни известия, разходни касови ордери, квитанции, договори и банкови извлечения, чрез които се е осъществявала престъпната дейност през периода 01.02.2014г. до 30.09.14г.

С полицейска заповед за задържане за срок до 24 часа са задържани мъж и жена: А.М. на 43 г. Ц.Р. на 42 г., и двамата от гр. Варна, криминално проявени, съответно по чл. 248, 311 и 316 от НК.

Материалите са докладвани в Окръжна прокуратура - Варна, където е образувано ДП за документиране на извършено престъпление по чл. 255 ал. 3, вр. ал. 1, т.2,5,6 и 7 вр. чл. 26 ал. 1 от НК.

Работата по случая продължава.