Трети юли е Международният ден без найлонови торбички и вече пета година редица държави в Европа и САЩ го отбелязват с тематични фестивали, семинари и шествия. Но без найлонови торбички.

У нас по този повод от "За Земята" организират безнайлоново парти в парка Заимов днес от 18:30 ч., "Носете си платнените торбички и техните истории," призовават те и обещават домашен сок. В 19:00 там ще започне и тематичен моноспектакъл "RED" на Радослав Йорданов.

Световни инициатори на символичния ден са три неправителствени организации: GAIAZero Waste Europeand the Fundació Prevenció de Residus i Consum, които от години работят за регалментирано ограничаване и забрана на употребата на пликчета за еднократна употреба.

Найлоновата торбичка изглежда доста незначително нещо, за което не си струва да се тревожим. Но само на пръв поглед, докато не осъзнаем, че милиарди такива пликчета се изхвърлят ежедневно и това е сериозен проблем за нашите океани и води, за животните и за нашата планета като цяло. Това са думи на професор Пол Конет от Европейската организация за Нулеви отпадъци, които добре резюмират големия проблем с тънките пликчета.

След филмът "Trashed" и американският актьор Джереми Айрънс също е активно ангажиран с "найлоновия проблем". И той застава зад тезата, че ограничаването на употребата им и забраната им е всъщност лесно приложимо решение на този сериозен проблем, за който хората все още не си дават сметка.

8 милиона тона пластмаса отиват в океаните всяка година, а найлоновите торбички са един от най-разпространените пластмасови отпадъци в моретата известни и като "пластмасови острови". Ако не намалим производството и консумацията им, тези количества ще се увеличат десетократно през следващото десетилетие, са прогнозите на ново проучване, публикувано в списание Science февруари 2015 г. Китай оглавява 20-те страни, генериращи най-голямо количество боклук в океана. САЩ са на 20-то място, в списъка са и 11 други азиатски страни, Турция, пет африкански държави и Бразилия.

За ограничаване и забраната им се борят от години екоорганизации и институции и това има вече осезаем ефект, защото редица държави и отделни щати вече налагат строги рестрикции, през април Брюксел прие с голямо мнозинство Директива, според която до четири години всички държави-членки на Европейския съюз да съкратят наполовина годишната употреба на найлонови торбички, а до 2025 г. консумацията им трябва да спадне до 80%.
 
Между 100 милиарда до 1 трилион варират приблизителните прогнозите за броя полиетиленови торбички, които се използват годишно по света, но на които после отнема между 100 и 500 години да се разградят в природата. Данните за Европа показват, че всеки жител ползва средно по 500 найлонови торби на година. Едва 6% от произведените в Европейския съюз полиетиленови торби се рециклират, а другите в най-добрия случай отиват на сметището. А често стават "храна" на някои птици и морски животни, което се оказва фатално.