40 910 лева средно е ипотечният кредит, който теглят русенци от началото на годината. 100% от заемите са изтеглени в национална валута и няма нито един в евро. В последната година и половина се отчита ръст както на сделките, така и на ипотеките. Това показват данните на Обединена българска банка  и Агенцията по вписванията. Финансовата институция представи тази седмица в Русе условията по ипотечните си кредити и коментира пазара на имоти в града.
С ипотечен кредит от ОББ може да се финансира до 85% от пазарната оценка на имота, а максималният срок за изплащане на ипотеката е 35 години - най-дългият възможен на българския пазар. 
На атрактивен  лихвен процент могат да разчитат и клиентите, които искат да рефинансират заема си от друга банка. До 31 август тече промоционална оферта и ипотечен кредит от друга банка може да се рефинансира с кредит от ОББ без такси за кандидатстване, оценка на обезпечение, правно становище и кредитна оценка. В добавка клиентите могат да разчитат на по-ниска лихва -5.50% променлива лихва независимо от валутата на кредита. 
За разлика от някои други банки, ОББ няма такса за предсрочно погасяване на кредити и над 147 000 лева. Банката финансира и строителство на нов имот и довършителни работи като кредитът се отпуска на траншове. Необходимо е само клиентът да има разрешение за строеж и одобрен архитектурен проект, като  процентът на финансиране може да достигне до 85%, 
Няколко са финансовите изисквания към кредитополучателите от страна на банката. Месечната погасителна вноска по кредитите трябва да е около 50% от нетния месечен доход, като минималният е 400 лева. Необходими са постоянно жителство в България и минимална възраст 23 г. Максималната възраст не трябва да надхвърля 70 години към крайната дата за издължаване на кредита. 
Банката финансира също и покупката на дом от българи, които работят в чужбина, но при малко по-високи изисквания и доходи. Средният кредитоискател от Русе е най-често на възраст между 30 и 38 години и с месечен семеен доход между 800 и 1400 лева, показва статистиката на ОББ. В тази група се вместват 37-39% от всички клиенти на финансовата институция. 26% от кредитоискателите са на възраст 40-48 г. Най-предпочитаният срок на заема е между 21 и 30 години. От началото на 2014 г. до сега наблюдаваме, че русенци търсят по-малък процент финансиране – около 60% от стройността на имота, което ни кара да вярваме, че развитието на икономиката се отразява благоприятно на кредитоискателите, каза Борислав Гостев 
Цените на жилищата в Русе остават сравнително стабилни през последните 5 години, в които се движат около 880 лева на квадратен метър.