Часослов от началото на XVI век, който някога е принадлежал на фамилията Ротшилд, беше продаден на търга "Изкуството на Ренесанса" в Ню Йорк, организиран от аукционна къща "Кристис", за 13,6 милиона долара, съобщи ИТАР-ТАСС.
Името на купувача не се съобщава.

Часословът е бил създаден около 1505 година за представител на холандския императорски двор.
През XIX век той вече е част от прочутата колекция на бароните Алберт и Натаниел Ротшилд, а през 1999 година е продаден като част от сбирката.
Часословът е украсен с миниатюри на известни художници от епохата, сред които Герард Хоренбоут, Герард Давид, Александър и Симон Бенинги. Хоренбоут през 1515 година е бил придворен художник на Маргарита Австрийска.

"Часословът на Ротшилд" се отнася към превъзходно оформените ръкописни книги, създадени през 90-те години на ХV - 20-те години на ХVI век от фламандски майстори по чужди поръчки или по желание на представители на Хабсбургската династия.

Според специалисти "Часословът на Ротшилд" може да се сравни например с този в Британската библиотека.
Часословът е църковно-богослужебна книга, използвана в православната богослужебна практика.

Той съдържа псалми, молитви, песнопения и др. текстове от дневния богослужебен кръг, извън текстовете на светата литургия, които са в Служебника.

Получава името си по часовете на църковната служба, които съдържа.

В православната църква ежедневните служби са шест. Часословът служи за ръководство на четците и певците в църквата Сред другите интересни лотове на търга "Изкуството на Ренесанса" бяха картини на Ян Провост, Лукас Кранах и други известни майстори.
Сред тях бе и творба на венецианския художник от XVI век Якопо Басано (1510-1592) "Поклонението на пастирите".
През последните 10 години това произведение на изкуството, което е послужило като образец за подражание на много художници, можеше да се види в Музея на изящните изкуства в Хюстън.

Творбата беше продадена за 8,9 милиона долара, при предварително очаквани 8-12 милиона долара.
Картината на Ян Провост (1465-1529 г.) "Благовещение"беше купена за 8,9 милиона долара, а творбата "Закон и благодат" на Лукас Кранах стария (1472-1553 г.) и неговия син и ученик Лукас Кранах младия (1515-1586 г.) - за 2,2 милиона долара.

За "Мадона и младенеца" на Ботичели (1445-1510 г.) бяха платени 1,7 милиона долара.
В рамките на търга "Живописта на старите майстори", организиран също на 29 януари в Ню Йорк от "Кристис" , перлата на аукциона "Автопортрет с лютня", нарисуван от художничката Артемизия Джентилески, която е от частна американска колекция, не намери купувач.

Артемизия Джентилески (1593 - 1652 г.) е италианска художничка от ранния барок, смятана за един от най-завършените художници в поколението, повлияно от Караваджо.

В една епоха, в която жените художници не са били приемани лесно от артистичната общност, тя е първата жена художник член на Академията за изящни изкуства във Флоренция.

Предложеният на търга автопортрет е нарисуван по поръчка на великия херцог на Тоскана Козимо II Медичи през 1616-1617 г.

По онова време 25-годишната художничка тъкмо е постъпила в Академията за изящни изкуства във Флоренция.
Платното е смятано за изгубено до 1998 година, когато го откриват в частна европейска колекция. След това то многократно е излагано в едни от най-големите музеи по света.

Организаторите на търга се надяваха да получат за него 3-5 милиона долара.
Платното на Джандоменико Тиеполо (1727-1804 г.) "Танцуващи кучета", на която е изобразена сцена от летен празник във Венеция, беше продадена за 3,6 милиона долара.

Сумата се оказа много по-висока от първоначалните очаквания на специалистите. Общо на търговете на "Кристис" ще бъдат представени над 360 лота. От аукционната къща разчитат да продадат шедьоври за над 75 милиона долара.