Промените в Кодекса за социално осигуряване имат две цели – да осигурят увеличаването на пенсиите и устойчивост, че пенсионната система ще им донесе адекватен доход след като излязат от пазар на труда. Това обясни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин от парламентарната трибуна.„Гарантираме с увеличение на около 40% на новите пенсии в рамките на няколко години. Този ефект ще се види, когато промените влязат в сила”, поясни той.

Калфин добави, че от хората, които са работили цял живот, никой не се е пенсионирал при условията, при които е започнал работата. „Някои от промените влизат много плавно и хората няма да ги усетят”, каза той.

Социалният министър допълни, че в НОИ има приходна и разходна част като ефектът в приходната се усеща след криминализирането при укриване на вноски, приети от парламента. 

„Средната възраст на пенсиониране е над 57 години и 4 месеца, защото в системата има страшно много изключения. За последните 15 години изискването за възраст първа и втора категория е увеличен само с 8 години. Това, което правим, е планов увеличаване. За трета категория труд мъжете, родните през 1964 година, ще се пенсионират на 65 години”, разясни Калфин.

За служилите в сектор „Сигурност”, за които се предвижда да се пенсионират при навършване на 52 години и 10 месеца Калфин обясни, че при разговори с тях те са изявили желание да продължат да работят, стига да са им гарантирани правата. „Състоянието на пенсионната система е такова, че не съм чул никой да казва, че е добро. Гарантира ниски доходи на хората. Ресурсът в държавата е голям, ефектът е малък. Ако демографските характеристики се запазят и не я променим, може да очакваме още по-тежки резултати, още по-голяма зависимост от държавния бюджет, ниски пенсии”, каза още Ивайло Калфин.