Д-р Цветелина Мирчева е завършила Медицинския институт във Варна. След придобиване на специалност „Епидемиология на заразните болести“ тя започва работа в отдел „Епидемиология“ в РИОКОЗ. В момента д-р Мирчева е директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция.

- Д-р Мирчева, кога се нажежи грипната обстановка в Русе?
- Грипът в Русе започна да се чувства по-осезателно в периода 13-17 януари, но през следващите седем дни заболяването ескалира. От ежедневните справки от наблюдаваните осем лекарски практики стана ясно, че на 24 януари болните от грип достигнаха до епидемичните стойности - 272 на 10 000 души, което даде основание на Регионалното оперативно бюро за борба с грип и остри респираторни заболявания да обяви епидемия. Към 27 януари заболеваемостта нарасна до 328 на 10 000, като най-засегнати бяха малчуганите и учениците в цялата област. Затова във вторник бюрото обяви грипна ваканция за учащите.
- Очаква ли се удължаване на епидемията?
- Трудно ми е да отговоря на този върпос, тъй като обстановката е много динамична. В сряда, например, имаме малко понижение на заболеваемостта. На следващия ден тя леко се покачи, затова в понеделник ще мога най-точно да кажа какво ще се случи. Тогава ще имаме пълната картина на грипната обстановка през изминалата седмица. Ако заболеваемостта продължи да расте, има вероятност грипната епидемия да се продължи и в следващата седмица, но това ще реши бюрото на заседанието си на 3 февруари.
- Откога не е имало грипна епидемия в Русе?
- От 2011-а, тъй като през следващите две години данните за заболеваемостта не достигнаха епидемични стойности.
- Всяка година инспекцията предлага противогрипна имунизация на желаещите. Колко русенци се ваксинираха от септември до ноември 2013 година?
- Общо в Имунизационния кабинет към РЗИ и в лекарските практики в този период ваксина против грип са си поставили 680 русенци. За сравнение, през 2012 година имунизираните са с 56 повече, тоест 736.
- Не ли това една от причините за масовото разпространение на грипните щамове в Русе?
- И това дава своето отражение за голямата заболеваемост при нас, защото най-сигурният начин да се предпазим от грип е да се ваксинираме. Специфичната профилактика чрез своевременна имунизация с противогрипни ваксини е най-ефикасната мярка за предпазване от тази тежка инфекция, но за нея вече е късно. Противогрипните ваксини се препоръчват за ежегодна имунизация през есента, защото след поставяне на ваксина са необходими около 20 дни, за да може организмът да си изработи специфичните защитни антитела срещу заболяването. 
- Изследванията доказаха, че в Русе върлува основно грипният щам „Калифорния“ /Н1N1/, има и няколко случая на „Виктория“ /H3N2/. Какво е характерно за тях?
- Инкубационният период и за двата щама е кратък - от 12 до 48 часа. Започва остро, внезапно, с втрисане, главоболие, повишена температура от 38,5 до 40 градуса. В началото болният се оплаква от ставно-мускулни болки, световъртеж, силна отпадналост, болки в очните ябълки. Два - три дни по-късно вече се появяват суха кашлица и хрема и състоянието на пациентите се усложнява. Ако грипът протича без усложнения, температурата продължава от 2 до 4 дни, а заболяването от 5 до 10 дни.
Най-продължително се задържа отпадналостта, която може да се наблюдава дълго време след изчезване на всички симптоми. Предизвиква се неработоспособност в много по-голяма степен от обикновената настинка. По-често и по-тежко боледуват пациентите, страдащи от хронични заболявания, децата и възрастните. При тези рискови групи от населението се получават усложнения като пневмония, миокардит, дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. При първите симптоми на подобни болести болният задължително трябва да потърси лекарска помощ, за да бъде назначено адекватно лечение и да се проследи състоянието на пациента.
- Трябва ли да се пият антибиотици?
- Да, но само ако има усложнение с бактериална инфекция, и то по лекарско предписание. В никакъв случай не трябва да се прибягва до самолечение с антибиотици и със специфичните антивирусни медикаменти за тези два щама Тамифлу, Реленца, Ремантадин. От трите препарата сме дали достатъчни количества на джипитата и само те могат да ги дават на пациенти с грип.
- През кой период болният е най-опасен за околните?
- Още след втория ден грипно болният е опасен за околните, с които контактува, защото вирусът се предава по въздушно-капков път чрез кихане, кашлица или при разговор. Затова във време на епидемия, както сме в момента, хората трябва да си поставят маски, които се купуват от аптеките. Те обаче трябва да се сменят често, а не няколко дни да караме с една маска. Само така те ще бъдат изолирани от грипните вируси, които болният отделя по време на инкубационния период.
- Каква профилактика препоръчвате на тези, които още не са прихванали заразата?
- Борбата с грипа е трудна поради високата възприемчивост на населението към щама и бързината на разпространение на вирусите. За профилактика на грипната инфекция е най-добре да се използват медикаменти, които имат общо стимулиращо действие върху имунната система. За укрепването й е подходящо да се използват витамини и имуностимулатори, предлагани в аптечната мрежа. Този род медикаменти намират място и при лечението на вирусните инфекции, защото подпомагат организма в борбата му с причинителя, могат да намалят продължителността на заболяването и да ограничат възможността от развитие на сериозни усложнения. Болните обаче трябва да бъдат изолирани в отделни стаи в жилищата, за да се намали възможността от заразяване на останалите членове на семейството. Необходимо е да се спазва така нереченият „респираторен етикет“ - при кашляне и кихане да се закрива устата с ръка и кърпа, която след това да бъде изхвърлена в кошче за отпадъци. Да се избягва докосването с ръце на очите, носа и устата, да се спазва лична хигиена и често ръцете да се мият с вода и сапун, редовно да се проветряват помещенията, а контактите с колеги и приятели да се ограничат до минимум.