Ще дойде времето и на текстовете за приватизацията в здравната реформа, които в момента са изтеглени от обсъждане и здравният министър Петър Москов очаква подкрепа за това и от парламентарните групи при разглеждането на реформата. Това обясни самият Москов в сутрешния блок на bTV.„Важните текстове в реформата са за здравната карта, която е свързана с регулация на броя на болниците, законодателното уреждане на деинституализацията на децата с пари по европейските проекти и процесите по акредитация на болниците, окончателното завършване на регулацията на лекарствата”, посочи министърът. 

Той заяви, че отпадането на забранителния списък на 67 държавни болници да бъдат приватизирани е възможност, но на по-късен етап.

„Общинската болница в Панагюрище е единствената, която е минала през процедурата на приватизация. Тя е с частен собственик, който е инвестирал 52 млн. лева, колкото е фонда за капиталови разходи на здравното, просветното и социалното министерство, коментира здравният министър. Вероятността за получаване на определено количество инвестиции идва от данъците”, допълни той.

Москов поясни, че обособени части, които ще се приватизират, не означава например клиниката по кардиология. В закона това са терен или сграда, които не се използват за медицински нужди.

„Държавните болници имат 350 такива имота, за които се плащат данъци, охрана, поддръжка и всичко останало. Тези пари идват от здравните вноски”, заяви министърът, като даде пример, че болницата може да получи пари срещу тези неизползваеми имоти, които да вложи в лечението на пациентите и да оправи дълговата си криза. „Има терени, които принадлежат на болници, но те не се използват от тях, а само се стопанисват, къде е проблемът те да се превърнат в капитал, с който да си помогнат, попита здравният министър”, добави той. 

ВМА не е отказала да прегледа спешни пациенти или такива с онкологично заболяване. Всеки здравноосигурен ще получи час, в който може да постъпите за преглед в болницата, каза Москов. 

„Нямам лични причини срещу доктор Димитров. Парите на болницата УМБАЛ Св. „Анна”-София, която той управлява, изчезнаха в КТБ, това е проблемът. 7 милиона лева са безвъзвратно загубени, нагло е да се отправят обвинения срещу мен по телевизията. Ще сигнализирам за това в прокуратурата”, коментира той проблемите с директор на друга болница. 

Д-р Димитър Димитров пък се включи по телефона, за да обясни, че парите в КТБ са малко над 6 млн. лв. „Не може една лъжа да бъде повтаряна сто пъти, за да стане истина”, завърши той. 

Москов разкри случаи, при които мениджмънта на някои болници правил поръчки, с които неоправдано се харчат парите на лечебните заведения. „Това не са пари на директорите, за да може да се прахосват с такава лекота. Директор на болницата досега беше политическо назначение, сега променяме това”, заяви здравният министър. 

„Целта на реформата е от някакъв тип индустрия здравеопазването да се хуманизира и да го върнем в болницата. Всеки ден сме готови да даваме отчет за извършеното от нас”, каза Москов. „Ще започнем да заплащаме 100% за някой заболявания. Хората, които не си плащат здравните осигуровки, крадат от нас, защото така не получаваме по-добро здравеопазване. Системата е нехуманна”, смята той.