Полицаи от Самоков задържаха 45-годишен мъж, участник в телефонни измами, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Криминално проявеният мъж бил задържан вчера от полицейските служители пред дома на 66-годишна жена в момент на получаване на 2000 лева. Парите били договорени за закупуване на климатици, а той трябвало да ги получи в качеството на "представител на столична фирма".

За успешната развръзка на случая допринесла проявената съобразителност от сина на потърпевшата, който веднага сигнализирал в районното управление за направената по телефона договорка. В резултат на бързите действия на полицейските служители извършителят бил задържан на местопроизшествието.

В хода на допълнително проведените разследвания криминалистите установили, че задържаният е съпричастен и към втора телефонна измама от 24 юни, при която 81-годишна самоковка му е предала 3000 лева също за закупуване на климатици.

На 30 юни мъжът е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по член от Наказателния кодекс и с прокурорско постановление му е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Материалите са докладвани в Районна Прокуратура - Самоков. Същият ден мъжът е задържан отново за 24 часа в Районно управление „Полиция”-Пирдоп като заподозрян в извършването на идентична измама.