Вместо да намали цената на топлоенергията в Русе, Комисията за енергийно и водно регулиране изненадващо реши да я увеличи. В предварителните си разчети регулаторът бе приел предложението на „Топлофикация Русе“ за понижение от около 8% до 65 лева за Мвтч без ДДС. Вчера обаче комисията обяви пределна цена от 71,66 лв./Мвтч, която дори е по-висока от досегашната - 71,23 лв./Мвтч.        
Решението на КЕВР обаче всъщност няма да има никакво значение за русенци, тъй като „Топлофикация Русе“ въвежда от днес обявените още преди месеци тавани на сметките за топла вода и парно, които ще важат за всичките й абонати. Вчера изпълнителният директор на дружеството Севдалин Желев отново потвърди, че за потребление до 1 куб.м битово гореща вода ще се плаща максимум 8 лева и то с ДДС, за 2 кубика - 12 лева, а за 3 и повече - не повече от 15 лева с ДДС. Така икономиите на топла вода стават до голяма степен безпредметни, тъй като каквото и да стане плащането няма да е повече от 15 лева.
Също такива тавани за сметките ще важат занапред и за отоплението на парно през зимата. Лимитът е 1,50 лева на квадратен метър или за едно средно жилище от 60 квадрата няма да се плащат повече от 90 лева. Нещо, което вероятно ще накара голям брой домакинства да спрат да пестят както досега и да надуят радиаторите на 6 във всички стаи. 
Както съобщи вчера председателят на КЕВР Иван Иванов, „Топлофикация Русе“ е предприела активни мерки за привличане на още абонати и е заявила очаквано производство на енергия с 50% над миналогодишното.