Д-р Георги Хубчев е завършил Медицинския институт в Плевен през 1980 година, след което започва работа в Родилния дом в Русе. Шест години по-късно взема специалност акушерство и гинекология, а през 1998 година става началник на отделението по акушерство и гинекология. В годините д-р Хубчев придобива специалности по онкогинекология, урогинекология, лапароендоскопска хирургия и тазова хирургия. От 2004 година той е областен акушер гинеколог и началник на открития Акушеро-гинекологичен комплекс.

- Д-р Хубчев, наскоро направихте операция на 35-годишна русенка в тежко състояние, като прекъснахте бремеността й, но я спасихте от явна смърт. За случая съобщи самата тя чрез публикувано във вестник „Утро“ благодарствено писмо до вас, вашия екип и всички лекари от УМБАЛ „Канев“, които са положили максимални усилия за щастливата развръзка. Обяснете по-подробно за заболяването й.
- Веселина Гроздева постъпи в АГ комплекса в полунощ на 11 февруари с бременност в петия месец, висока температура и болки в кръста. Настанена беше в отделението по патологична бременност, където й приложихме антибиотично лечение и състоянието й се подобри. Първоначалните симптоми обаче се оказаха подвеждащи, защото само ден след това тя започна да диша трудно и я преведохме в Интензивното към комплекса. След два-три часа състоянието й се влоши още повече и я настанихме в Интензивно хирургично отделение в Хирургическия блок. Там се направи преглед на скенер и се установи, че тя има много тежка пневмония, няма белодробен паренхим, с който да диша, а жизнените й показатели са влошени. Веднага свикахме експертна лекарска консултативна комисия, в която участваха белодробен специалист, нефролог, акушер-гинеколог, аниматори, пристигна и доц. Явор Иванов, който е от Русе, но работи в Белодробната болница в Плевен. Оказа се, че става въпрос за тежка пневмония от вироза, тъй като тогава в Русе беше пикът на грипа.
На база приложената терапия състоянието й се подобри, но аз още от началото на заболяването й смятах, че бременността трябва да се прекъсне, защото тя утежнява състоянието на жената във всяко отношение. При нас, гинеколозите, има едно правило, че при бременност болна жена може да се оправи, ако се прекъсне бременността. Ако пациентката е в 28 или 30 седмица, може да се изчака още 10-20 дни плодът да стане по-жизненоспособен, но в случая той не беше перспективен. Така на 21 февруари чрез секцио извадих бебето, което беше нежизненоспособно, и пациентката започна да се подобрява. Преди това екип ушни лекари й постави тръба през ларинкса, за да не бъде интубирана през цялото време на операцията. След два дни й махнаха тръбата, Веселина беше преведена при нас и по-късно я изписахме здрава.
- От какво се е получила пневмонията?
- Пациентката е работила в магазин за плодове и зеленчуци и вероятно по време на грипната епидемия е поела вирус от клиенти, с които е разговаряла. С времето жената е изкарала грип на крак, имунната й система се е сринала от бременността и липсата на защитни сили е позволила пневмонията да я превземе. Като се добави и отключването на тежка токсикоза, се получава фаталната комбинация. Лошото е, че една пациентка е получила две заболявания едновременно и бързото им развитие я повали.
- А второто й заболяване - токсикозата на бременността, на какво се дължи?
- Това заболяване съществува като нозологична единица, но при нея токсикозата е станала тежка, отключила се е заедно с пневмонията и прекъсването на бременността се оказа решаващо, за да бъде спасена жената от смърт. Освен това Веселина има друго дете на 9 години, а и занапред тя ще може пак да забременее.
- В практиката си на акушер гинеколог имали ли сте друг такъв случай?
- Не, това е първият такъв тежък белодробен случай в 48-годишната ми практика, който завърши успешно и за мен, и за пациентката. Общо взето, жени с такова заболяване умират, защото белите им дробове на практика стават черни и връщането им в обратната им структура е почти невъзможно. В случая се положиха много грижи от различни специалисти. Голяма заслуга за успешното лечение на Веселина има началникът на ИХО д-р Лидия Стефанова, която положи много грижи и успя да съхрани душата на пациентката, преди аз да направя секциото.
- Очевидно случаят е много комплициран и тежък. Какво е уникалното в заболяването на пациентката, което я е изправило на прага на смъртта?
- Уникалното е бързото развитие на болестта, която за щастие ние успяхме да овладеем за броени дни. Пациентката изпадна в кома само за 40 часа, но задружната работа на различните специалисти не й позволи да напусне този свят.
- Какъв друг тежък случай сте имали напоследък в АГ-комплекса?
- Другият тежък случай е с жена, забременяла с ин витро процедура, която постъпи при нас от Тутракан в кома и почти в „насипно“ състояние. Бебето успяхме да спасим, но тя така и не дойде в съзнание, защото черният й дроб не функционираше, бъбреците й не работеха, имаше и тежък оток на белия дроб. Включихме я на хемодиализа, после извадихме матката, защото тя започна да прави септични състояния, но въпреки това кръвта не се съсирваше. За съжаление, жената почина.
В момента при нас има бременна в петия месец с пробит околоплоден мехур, от който бебето е паднало. Направих рискован серклаж и жената вече три месеца лежи на легло в комплекса. За лечението й са изразходвани много средства, но те са за сметка на Университетска болница „Канев“. Ръководството няма лимит за времето и за средствата за лечение на сериозните случаи, макар че държавата не отпуска допълнителни средства, всичко е по съответната клинична пътека. На практика ние поемаме социалната страна в лечението на пациентките, но държавата трябва да си поема ангажимента като принципал, а не да сме наравно с частните болници във финансово отношение.
Накрая искам да кажа, че чрез случая с Веселина се видя отличната стиковка на много екипи в УМБАЛ „Канев“. Всички бяхме съпричастни към здравето на тази пациентка и положихме максимални грижи за нея. В момента в отделението има още четири жени с анемия, с бъбречни, сърдечни, ендокринни заболявания, което налага включване и на други специалисти. Има обаче нещо много важно, което трябва да се знае от всички граждани - бременността е непозната територия, влошава се много бързо, защото всяка една система при бременните е променена и всеки момент могат да изненадат лекарите си. Затова те трябва да ходят редовно на консултации и при най-малкото притеснение да се обаждат навреме, защото за няколко часа могат да изгубят бебетата си или да изпаднат в кома.