Структурата на ГЕРБ в Иваново предлага в Изборния кодекс да се запише, че депутатите имат право максимум на два последователни мандата. А от Борово настояват да се забрани на един кандидат да се явява на избори от повече от 1 избирателен район. От Две могили пък са предложили кандидатите за депутати да са навършили 25 години. Не липсват и екзотични предложения като забрана за гласуване на хората с двойно гражданство, което е на практика невъзможно. Но се вижда, че партийните ядра са подходили сериозно към темата и наистина дават приложими и смислени идеи.
Всичките 6 структури на ГЕРБ, които до момента са внесли свои предложения за изменение в Изборния кодекс, настояват за въвеждане на задължително гласуване, преференция с праг от 5%, която да даде възможност на избирателите да преподреждат листите. Искат още смъкване на прага за влизане в Народното събрание до 3% и намаляване на депозитите за участие. 
Единствените две общински организации, които не са предали още своите предложения, са русенската и сливополската, отчете вчера депутатът Пламен Нунев.
Всички предложения ще се обработят от Групата на юристите в ГЕРБ, в която влизат 17 прависти. Те ще изготвят окончателното предложение от името на местния партиен актив, което ще бъде предадено на депутатите. Подобна група има само в Русе, тепърва ще се създава и в другите области - целта на сформирането й е да се обработват юридически предложенията за промени в законодателството, които излизат от конкретните проблеми на гражданите в депутатските приемни. В Русе вече работят още Социална група и група за спорта, а тепърва ще се активизират докторите и културните дейци. „Целта ни е да разработваме секторни политики“, обясни идеята Нунев. Бойното й кръщение очевидно е Изборният кодекс.
„В партийната организация на ГЕРБ в Русе категорично няма разцепление. В момента в партията членуват 3117 човека, само за 2013 година са приети 234 нови. Напусналите са едва 41, а през 2012 година са били 84. Причините за това са много - някои напуснаха заради неудовлетворени властови амбиции, други заради липса на инициативност и желание за работа в партията, като много от последната група си останаха симпатизанти на ГЕРБ. Но това са нормални пречистващи процеси за всяка партия, няма почва да говорим, че става разцепление“, обясни Нунев.