Националният статистически институт (НСИ) започва реформа. В момента се разработва Стратегия за развитие на човешките ресурси в НСИ, стратегия за развитие на информационните технологии, които трябва да съответстват на процеса на териториална консолидация, който ще се случи през есента.

Това каза пред БГНЕС председателят на НСИ Сергей Цветарски след заключителна конференция по проект "Модернизиране на организацията и функционирането на НСИ".

На конференцията бяха представени изпълнените дейности и постигнатите резултати по проекта от изпълнителя "КПМГ България" ООД. Вихър Георгиев от екипа по проекта от страна на изпълнителя посочи, че са групирани мерките в три фази, които на този етап са препоръчителни. В първата се предвижда именно продължаване на процеса на териториална консолидация на Териториални статистически бюра (ТСБ) със създаването на 6 регионални ТСБ, които са ориентирани към районите за планиране. "Това са съществуващи 6 сега в момента Териториални статистически бюра, но те ще бъдат с нови функции в центровете на сегашните 6 района за планиране. Тези 6 ТСБ ще бъдат натоварени с повече функции, по различни функции от досега даваните на териториалните бюра. Тук ще бъдат вече фокусирани повече дейности, включително и изнесени на национално ниво от централното управление на НСИ и разбира се това означава укрепване на капацитета в тези бюра", каза председателят на НСИ.

Втора фаза в една от ключовите мерки е създаване на система от индикатори за измерване на изпълнението. Разработване на два ключови документа - Стратегия за развитие на човешките ресурси в НСИ и Стратегия за развитие на информационно-комуникационните технологии. В трета фаза се предвижда създаването на центрове за компетентност в ТСБ, на които да се възлагат национални задачи. Реформата вече на практика е в ход след направения пилотен проект в Югозападния регион, при който ние консолидирахме 5 териториални бюра на ниво области, на ниво статистически райони или районите за планиране. Председателят на НСИ обясни, че по тази реформа се работи и се мисли от много години и трябваше да минат много дискусии, много разсъждения за нейната необходимост, така че хората да я приемат като своя реформа, а не като реформата на едно ръководство, като централизирано решение. "Ние държим много на тази убеденост, тъй като тя гарантира ефекта от самата реформа. От друга страна би трябвало да доведе до по-добра мотивираност на нашите хора и в крайна сметка по-висока ефективност при производството на нашия продукт – статистическата информация", каза директорът.

Предстои тази пилотна консолидация, която е направена в Югозападния регион да бъде направена в цялата страна и това ще се случи през есента – месец септември. Но това са само първите стъпки, които трябва да бъдат допълнени с конкретни действия и заради това в момента се разработва Стратегия за развитие на човешките ресурси в НСИ, стратегия за развитие на информационните технологии, които трябва да съответстват на тази консолидация.

Главната цел на реформата не е съкращения на хора, особено на хора, които участват пряко в статическата дейност. Това е дейността, която включва набиране на информация, контролиране на тази информация, проверяване, изчистване на нейното качеството и методология, анализ и разпространение. "Идеята е тези консолидирани 6 бюра да бъдат укрепени и да изпълняват повече задачи от досега съществуващите им задачи като обикновени териториални бюра. Останалите ТСБ просто променят леко своя статут - те стават отдели, но основните задачи, които са изпълнявали досега ще бъдат същите. Това означава, че хора ангажирани пряко в статистическия процес няма да бъдат съкращавани. Целта е да бъде оптимизирана администрацията в тези звена", категоричен е Сергей Цветарски. Предполага се, че в резултат на цялата тази промяна в регионалната структура по-специално ще бъдат намалени със 60 работните места.

Има три фази на осъществяване на реформата. Първата чисто организационната ще бъде приключена до края на тази година, още септември. Останалите свързани с усъвършенстване на човешките ресурси и повишаване на капацитета на регионалните бюра изисква повече време, включително обучение, изясняване на новите функции и преразпределението им и най – вероятно този етап ще приключи до края на следващата година.