Милиони хора в България, Албания, Македония, Румъния и Сърбия имат депозити в банки с гръцка собственост, които могат да бъдат изложени на риск след провала на преговорите между Атина и кредиторите й и началото на банковата ваканция в Гърция, съобщава "Ройтерс", цитирана от в. "Дневник".

Всяка една от страните обаче е изложена по различен начин, а ситуацията й е уникална.

България

Банките гръцка собственост са около една пета от българската банкова система, посочва агенцията. Сред тях са Обединена българска банка, собственост на National Bank of Greece и Postbank – петата най-голяма банка в страната – която е контролирана от гръцката Eurobank. Piraeus Bank Bulgaria е контролирана от гръцката Piraeus, а Alpha Bank е подразделение на гръцката Alpha Bank.

Централната банка обяви още в средата на месеца, че е въвела мерки, които да защитят банките гръцка собственост от евентуално разпространение на кризата. Според централната банка те са напълно независими от банките майки в Гърция, не притежават гръцки държавни облигации и имат по-високи нива на ликвидност в сравнение със средната за страната стойност. "Решенията на гръцкото правителство и централна банка, наложени върху гръцката финансова система, нямат правна тежест в България и по никакъв начин не могат да засегнат гладката работа и стабилността на българската банкова система", обяви БНБ.

"Работим както обикновено... потвърждаваме и напълно се съгласяваме с позицията на централната банка", коментира тогава говорител на Обединена българска банка.

Piraeus Bank Bulgaria обяви също, че капиталовият контрол, въведен в Гърция, по никакъв начин не засяга дейността й в страната и добави, че тези ограничения не могат да бъдат приложени към България. Piraeus обяви също така, че банката не е изложена по никакъв начин към гръцката банкова система и не притежава гръцки държавни облигации. "За нас този понеделник беше обикновен работен ден", съобщи банката. "Piraeus Bank Bulgaria продължава обичайната си дейност по отдаване на кредити, приемане на депозити и други банкови дейности, с които се е занимавала, откакто навлезе на този пазар."

Румъния

На румънския пазар действат четири банки с гръцки капитал: Aplha Bank Romania, Piraeus Bank, Bancpost, контролирана от Eurobank Ergasis и Banca Romaneasca, контролирана от National Bank of Greece. Заедно тези банки съставляват 12% от румънския пазар.

Централната банка съобщава, че гръцките дъщерни фирми в Румъния са добре капитализирани, а според последните данни средният им коефициент на капитализация е 17% - доста над 10%, изисквани от регулатора. Те разполагат и със значителни количества държавни облигации, които позволяват да се ползват от финансиране от централната банка, ако това е необходимо.

"Piraeus Bank Romania е местно дъщерно дружество, румънска банка с гръцки капитал. Всички дейности са местни и интегрирани в политиките на румънския банков пазар и се регулират от румънската централна банка... няма въведен капиталов контрол, клоновете са отворени, а дейностите не са ограничени", обяви банката.

Албания

В Албания има три филиала на гръцки банки - National Bank of Greece, Piraeus Tirana Bank, и Alpha Bank. Дялът им на местния пазар е 15.9%, като през 2010 г. е бил 20%, съобщава източник от централната банка.

Той посочва, че финансовият регулатор е въвел минимум на коефициента на капитализация от 14% за гръцките банки в сравнение с 12% за останалите банки. Те от своя страна имат коефициенти от над 17%.

"Тези банки са добре капитализирани, разполагат с ликвидност и могат да извършват плащания навреме, независимо от събитията в Гърция", коментира източникът пред "Ройтерс".

Македония

Двете банки гръцка собственост в Македония притежават малко над 20% от целия банков пазар. Alpha Bank AD Skopje е дъщерна на Alpha Bank AD Skopje, а Stopanska Banka AD Skopje – собственост на National Bank of Greece.

В неделя Македонската централна банка нареди на банките да изтеглят депозитите си от гръцките банки и въведе временни превантивни мерки, за да предотврати прехвърляне на средства към банките майки в Гърция. Според регулатора ограниченията се отнасят само до бъдещи транзакции.

Според македонското законодателство гръцките банки няма как да изтеглят основния си капитал, освен ако не продадат дяла си на друг инвеститор. Представител на централната банка коментира пред "Ройтерс", че още преди месеци гръцките банки са започнали да докладват преводите си към банките майки ежедневно.

В най-лошият сценарий, при който гръцките банки в Македония се сринат заради теглена на депозити, македонското правителството ще трябва да похарчи около 250 милиона евро, за да ги рекапитализира напълно, което не се смята за особена заплаха.

Сърбия

Alpha Bank, EUROBANK EFG, Piraeus Bank и Vojvodjanska Banka, която е част от групата на National Bank of Greece държат около 4 милиарда долара, или 14% от целия банков пазар.

Централната банка обяви пред "Ройтерс", че "дейността на банките гръцка собственост е под особено наблюдение, особено от гледна точка на ликвидността, отношенията им с централите и събитията на международните пазари, свързани с гръцките банки и филиалите им". Подобно на Македония банките с гръцка собственост предоставят ежедневни доклади, които биха помогнали за установяване на отлив на капитали и/или депозити.

"Централната банка ще продължава да наблюдава банките с гръцка собственост и ако това е необходимо, ще вземе и други мерки, които да предотвратят негативни влияния върху сръбския банков пазар", съобщава банката.