Лентата на обновената улица „Александровска“, площадите „Хан Кубрат“, „Елиас Канети“ и „Батенберг“  ще бъде прерязана в петък в присъствието на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщи зам.-кметът Страхил Карапчански на заключителната пресконференция по проекта за обновяване на централната градска част. Днес се очаква официалното потвърждение от министерството. 
Паметникът на Елиас Канети на едноименния площад ще бъде открит на 25 юли. За нас е много важно самото събитие да бъде съчетано и с културна програма, тъй като на 25 юли се честват 110 години от рождението на Канети, посочи Карапчански. Тази седмица се очаква да бъде монтиран 2,5-тонен постамент, на който ще бъде поставен бронзовият бюст, уточни главният архитект и ръководител на проекта арх. Живка Бучуковска, като допълни, че поставянето му не е в обхвата на проекта. 
Тя коментира, че поливната система на площадите работи добре, тревата, храстите и цветята се развиват и до края на лятото ще стане още по-хубаво. 
Общата стойност на проекта е 5 408 000 лева, а изпълнител на строително-монтажните дейности е великотърновското ДЗЗД „Русе 2013“, в което участват „ВТ Инженеринг“ с 55%, „Интис“ ООД с 25% и „Пътинженеринг“ ООД и „Аква Пуулс“ ООД с по 10%. 
По проекта са оформени пешеходните зони с настилки от вибробетонови плочи в различни цветови нюанси, а улиците за автомобилно движение са реконструирани. Градинката и фонатанът на площад „Батенберг“ са ремонтирани, а на площадите „Хан Кубрат“ и „Елиас Канети“ са изградени два нови сухи фонтана. Стълбовете за улично осветление са подменени с нови лети чугунени стълбове и с осветителни тела тип „фенери“. Изградено е ново ефектно осветление на паметника на „Батенберг“, пред сградата на ДСК и Историческия музей. Има и ново видеонаблюдение, като общо 25 камери следят за нарушители. Последният месец не е имало сигнали за вандалски прояви, каза Бучуковска.  
По отношение на рушащите се сгради по „Александровска“ Бучуковска коментира, че процедурата, която в момента трябва да се извърви, е много тежка. Имаме предписания от Министерството на културата, като 4-5 сгради са в окаяно състояние - едната е срещу театъра, другата е на ъгъла на пл. „Хан Кубрат“, а другите са по-надолу. Главният архитект уточни, че от министерството дават срок от една година да се извършват интервенции и проектна подготовка за по-нататъшни строителни дейности, които трябва да съответстват на фасадата и да отговарят на закона. Имаме проблем и с връчването на тези предписания, но се надявам до края на годината Общината да извърши ремонт на сградата на ъгъла на „Хан Кубрат“ и по съдебен път да си търсим парите, каза Бучуковска.