Циганите събориха първата къща в кв. „Кремиковци” в Гърмен. Циганското семейство от втората къща, която в момента се събаря, е изключително притеснено от факта, че имат бебе на 2 месеца, което трябва да остане на улицата.Предстои събарянето на останалите две постройки от предварително определените общо четири такива.

Последният срок за доброволно премахване на 124-те незаконни постройки в ромския квартал на Гърмен е 29 юни. Там законните къщи са само 10. 60-те декара общинска земя, върху част от които са изградени незаконните къщи в „Кремиковци“, са със статут "земеделски ниви", призна кметът на Гърмен Минка Капитанова. 

След като получиха час отсрочка, в който да изнесат покъщнината си и да демонтират дограмите, ромите решиха сами да започнат събарянето на къщите си, тъй като за принудителното събаряне на постройките трябва да платят между 500 и 2000 лева.

Представител от Инициативния комитет на ромите от кв. "Кремиковци" заяви, че няма как да бъде избегнато събарянето на определените четири постройки. По думите му следобед ще имат среща между ромите и представители на община Гърмен. 

По-рано сутринта ромите от кв. "Кремиковци" се събраха в центъра на махалата с бурни викове „Само Бойко ще ни спаси”. Те отправиха апел към премиера да вземе под внимание възникналия проблем и да помогне за неговото решаване.