Има комуникация, която е регулярна с ЕК, включително и по въпросите за бежанците. Да, имаме и критики в тази посока. Критиките са основно насочени към това, че България засили охраната на границата си и по този начин ограничи количеството на нелегални емигранти на своя територия.

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в отговор на въпрос относно полученото на 15 януари писмо от шведския еврокомисар Сесилия Малмстрьом.

Йовчев посочи, че според някои експерти в Европа и според някои институции - това не би трябвало да е така и според тях ние би трябвало свободно да допускаме всеки, който иска да дойде на наша територия и да потърси убежище. "Аз съм готов да устоявам това, което ние до момента правим, тъй като считам, че е в интерес на сигурността на българските граждани, в интерес на сигурността на европейските граждани", заяви той.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев, каза че писмото от еврокомисаря Сесилия Малмстрьом е може би от около десетина дни. Той отрече в него да има заплаха като тази, че срещу страната ни може да бъде наказателна стартирана процедура.

Властите винаги са имали комуникация с Брюксел по този въпрос още от първите проблеми, когато се сблъскахме със засиления миграционен натиск. Имало е и неколкократни разговори, включително и с еврокомисаря Малмстрьом в тази поска и тя е поставяла пред Цветлин Йовчев своите опасения, че ние имаме засилен контрол по границата и не допускаме свободно да влизат хора на наша територия.

"Ние имаме съответно аргументи в обратната посока на първо място: Турция е третата свободна страна и би трябвало там да се прилагат разпоредбите и международните норми за търсене на убежище", каза Йовчев и посочи, че не бива и ние да допускаме нелегални емигранти да преминават границата ни, което е престъпление по нашите закони. "А ние сме задължени и да охраняваме европейската граница. Да не говорим и това, че в момента по-малко от 50% от лицата, които нелегално преминават, имат основание да търсят убежище - повечето от тях са икономически емигранти, а за част от тях ние имаме сериозни опасения, че представляват заплаха", каза той и посочи, че ние не сме единствената страна, която прилага такива рестрикции.

На въпрос доколко български политици са замесени в това писмо министърът каза, че има подозрения и съмнения. "Мисля, че доста активно се работи и не прави чест на тези, които го направиха, защото всичките усилия, които положихме бяха наистина за това да успеем да овладеем тази криза и всичко беше в името на българските граждани. И в момента да се опитва да се рови в тази посока, да се опитва да се навреди на страната, мисля че е най-малкото непочтено", каза министърът.

Цветлин Йовчев посочи, че на последния КСНС е имало и тези за това, че ние не би трябвало да имаме такива засилени мерки по границата и би трябвало едва ли не свободно да ги пускаме и след което да се съгласим веднага да ги третираме като бежанци. Вътрешният министър потвърди, че тези гласове са били от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Йовчев обаче препрати към Цветанов въпроса дали той работи в тази посока, както и в Европа.

Вътрешният министър каза, че все още има проблеми, които се решават и по отношение на условията на бежанците, които са на наша територия. Но всички отчитат, че имаме изключително сериозен напредък и аз мисля, че това е също много сериозен акцент, който е в комуникацията ни, включително и с ЕК. Всички отчитат, че през последните месеци е направено изключително много в тази посока, заяви вътрешният министър.

Той посочи, че в Харманли вече са решени проблеми, все още им проблеми във Враждебна и Военна рампа, където се очаква за около два месеца да се направят необходимите ремонти. "При тази ситуация, в която бяхме поставени, ни се наложи да открием за по-малко от 6 месеца над 3000 места за настаняване на бежанците, много ускорихме обработването на документи и произнасянето на ДАБ", каза той. Йовчев отчете още, че за 2011 година има 550 решения, 2013 година са 2800, от началото на януари тази година наближават 800. Той е убеден, че този напредък ще бъде отчетен. "Аз определено мога да кажа, че според мен ние овладяхме кризата", каза той.

На въпрос за вота на недоверие в сектор "Сигурност" и по-специално по политиката на кабинета, свързана с бежанците, Йовчев заяви: Мисля, че това е една много добра тема, която ще даде възможност ние да кажем от къде сме тръгнали и мисля, че това ще бъде много добре за правителството – да стане ясно от къде сме тръгнали.

Според него ще бъде добре за правителството и да стане ясно какво са направили за един изключително кратък период от време. "И да се види кой в този кратък период от време точно какво е правил – дали е помагал на страната си или е вредил", каза Цветлин Йовчев.