Тази година се очаква сумата на валежите през месец февруари да бъде около и над нормата. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщава за Агенция "Фокус" Марияна Попова от НИМХ - БАН. Средната месечна температура за февруари в Северна България и високите полета е от минус 1 до 1 градус, в Южна България и по Черноморието – между 1 и 5 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 4 градуса.
Тази година се очаква средната февруарска температура да бъде около и над нормата. В по-голямата част от страната най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 8 и минус 13 градуса, при ясно и тихо време и наличие на снежна покривка не е изключено и по-ниски. Най-високите температури ще бъдат между 15и 20градуса.

Средната месечна сума на валежите в равнините е между 30 и 50 mm, в планините – между 40 и 70 mm, за Рило-Родопския масив и Странджа от 70 до 100 mm.

В началото на първото десетдневие динамиката на атмосферата ще бъде повишена. Ще преобладава облачно време, влажно, на места в равнините ще има и мъгли. Очакват се и чести превалявания, засега е по-вероятно да са предимно слаби, с изключение на 2-ри, когато на места е възможно да са и умерени. В края на януари и в самото начало на февруари временно ще се затопли и в голяма част от страната валежите ще са и от дъжд, и от сняг, и ще има условия за поледици. В Северозападна България ще вали сняг.

Впоследствие температурите ще се понижат и ще станат близки до обичайните. През втората половина на десетдневието има тенденция към намаляване на условията за валежи, температурите постепенно ще се повишават.

През второто десетдневие ще е по-топло от обичайното, особено в началото, тогава се очакват се повече спокойни дни, със слънце. Вероятност за превалявания има около средата на десетдневието, след което времето ще е по-променливо.

През третото десетдневие по-голяма е вероятността през повечето дни да остане сравнително топло и с разкъсана облачност, до слънчево; а в началото и в средата е възможно да има превалявания.