Американски психолог научно доказа ползата от обедната дрямка, която подобрява паметта и когнитивните способности на индивида, пише в. "Хъфингтън пост".
От най-голяма полза са сиестите от 10 до 20 минути, счита специалистът Майкъл Брус, наричан в САЩ "Доктор Сън". Тогава се събуждаме най-свежи и отпочинали. По здравословност я следва дневна дрямка от 90 минути. Този период осигурява пълен цикъл на съня, при който няма замайване и умора при събуждане. Но ако се отдадем на 30-минутна сиеста, най-вероятно е тя да ни докара главоболие, тъй като се събуждаме във фазата на дълбокия сън, което не е никак препоръчително.
По време на 10 до 20-минутната обедна дрямка се навлиза в най-леката форма на съня, при което се наблюдават небързи движения на очите. Тя гарантира чувство за незабавна отпочиналост и порив на енергия. Човек лесно се събужда от такава дрямка, но все още сме сънливи.

При 90-минутния дневен сън се навлиза в неговите дълбоки фази и този период от време осигурява пълния му цикъл. Това означава, че при събуждане няма да сме сънливи и при това тази дневна почивка доказано стимулира креативността и процедурната ни памет - тази която включва използването на предмети.
Д-р Брус не препоръчва обедните 30-минутни сиести. При тях мозъкът тъкмо навлиза в дълбоката фаза на съня и трябва да бъде събуден. Това води до още половинчасова сънна инерция, която поражда чувство на недоспиване и сънливост.

60-минутният сън през деня е препоръчителен за когнитивните функции, на които се отразява много добре. Подобрява се паметта за лица и факти и такава сиеста позволява спане в най-дълбоката фаза на съня, характеризираща се с бавни делта вълни на мозъчната функция. Събуждането в подобна фаза ще ни направи малко замаяни. От такава сиеста няма да почувстваме порив на енергия, а напротив - на известна умора.