Три часа продължи вчера пледоарията на прокурора, включваща както обвинителната теза, така и отговор на възраженията от страна на адвокатите на подсъдимите по делото за проповядване на радикален ислям. 

 Контактите на имамите с радикални ислямистки организации започва още през 2005 г.

 Прокурор Божидара Попова изнесе данни за среща в Мека през 2005 година, на която присъства и шейх от Саудитска Арабия. Там част от подсъдимите се подписват под протокол за споразумение за създаване на организация, чиято задача е благотворителност, проповядване на идеите на исляма и подготовка на младежи за проповедници. Има документи за финансиране, както и бланки за отчет пред централата. Разпределят се и длъжности.

 През 2008 г. се решава имамите да получават по 350 евро месечно

На семинар в Истанбул през 2008 г. се приема план за България, чиято финансова обезпеченост възлиза на 219 306 евро. Бюджетът е разпределен по пера, сред тях влизат създаването на фондации, сдружения, център за опознаване на исляма, читалище, издръжката на петима ученици, заплати за проповедниците. Те работят за 350 евро на месец. Любопитна подробност е, че при съставянето на този план в Истанбул е взето решение в структурата да не се назначават съпруги на проповедници, но сред обвиняемите е Найме Горелска, която е съпруга на един от тях - Юсуф Горелски.

През 2009 г. официално са засечени първите контакти на имамите със салафитската организация  "Ал Уахаб ал Ислам"

Пет са целите в плана за България, приети през 2009 година. Една от тях е разкриване в България на клон на съществуващата в Холандия фондация "Ал Уахаб ал Ислам". Сред останалите цели са изпращането на младежи за студенти в Саудитска Арабия, както и спортен проект за привличане на млади хора. 

 
Същността на обвинението
 


Салафитите, чиито канони изповядват обвиняемите по делото на имамите, са разпознаваеми по това, че настояват да се отива към първоизточниците. Това е разликата с обичайния у нас ислям, посочи прокурор Попова. В доктрините има силен антиосмански патос, има стремеж да се практикува ислям във вида, в който е бил низпослан от пророк Мохамед. Салафитите не гласуват, защото не вярват в демокрацията и смятат, че властта идва от Аллах и принадлежи единствено на Всевишния.

 Ролята на жената в тяхното общество е силно принизена, по доказателства на свидетелите, след проповедите на Ахмед Муса в частната джамия в кв. "Изток" на Пазарджик, жените там са започнали да се обличат в бурки, а мъжете да пускат характерната за тях брада без мустаци. Видът на населението се е променил през последните години. В обвинителната реч бяха цитирани и свидетели - със скрита самоличност и явни, които са слушали проповедите на Муса и интерпретират наученото. Един от тях, роден и израсъл в България, казва: "Ние не знаем, но Аллах знае, че държавата ви рано или късно ще стане шериат. И не само тя, а и целият свят". Проповедите в частната джамия не са били под юрисдикцията на Главно мюфтийство, стана ясно от показанията на главния секретар Ахмед Абдул Ахмедов. Що се отнася до имамите и двамата районни ходжи, които са сред обвиняемите, той заяви, че те няма да бъдат уволнени до крайното решение на съда. По думите му нямало забрана за контакти на проповедниците с различни организации от Саудитска Арабия, нито пък има списъци със забранена литература, уточнява "Дарик". 

Пред магистратите Ахмедов каза още, че към момента не се издават никакви карти на проповедниците от Главно мюфтийство, а картата, издадена на Ахмед Муса е нелегитимна, уточни БНР. Той разкри, че в главното мюфтийство липсват много документи, особено за периода ноември 2010 - април 2011 година, когато Недим Генджев е оглавявал мюсюлманското изповедание.

 Делото за разпространение на радикален ислям срещу Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа ще продължи утре, когато ще бъдат заключителните пледоарии.