От четвъртък вечерта Русе ще се превърне в столица на алтернативното кино, съобщи вчера председателят на българската федерация на любителите кинаджии Владимир Илиев. С кратка, но ефектна артистична церемония на площадката пред Доходното здание ще бъде открит петият международен кинофестивал на алтернативното кино, който ще събере автори на некомерсиални ленти от четири континента. Когато замисляхме фестивала, ни запитаха можем ли да го направим национален, още тогава казахме, че можем и международен да го организираме, каза Илиев. И се пошегува, че както е тръгнало, може да се наложи да се променя и названието - „Дунав - реката на Европа“, тъй участието на кинаджии от 4 континента прави реката не просто европейска, а световна. Тази година формулирахме и нова тема, която е колкото конкретна, толкова и общочовешка и философска: „Всичко тече, всичко се изменя“, обясни Владо Илиев.
Веднага след откриването на 25 юни в зала „Европа“ започват прожекциите. От изпратените над 80 филма от 16 страни са селектирани 64 заглавия, които русенци ще видят в продължение на три дни. Това са разнообразни по жанр, стил, тематика и продължителност филми, каза Илиев. В петък прожекциите са от 9 до 18 ч, а в събота - от 9 ч до обед. Организаторите вече посрещат гостите от чужбина - от Македония, Естония, Англия, Австрия и Франция и много колеги от България.
Международно жури с председател известния български режисьор проф.Станимир Трифонов ще определи наградите, които ще бъдат връчени вечерта в събота.