Ремонт на третокласния път, който е алтернатива на чакащото да се превърне в магистрала трасе Русе-Бяла, вее е в ход. Техниката в момента е съсредоточена преди Басарбово, основно по протежението на гробищния парк, откъдето започва и отсечката, предвидена за обновяване. Освен ново асфалтиране на нагънатия, от който се оплакват шофьорите, обновяването предвижда изграждането на банкет и канавка, а не разширение на платното, каквото впечатление остава у преминаващите. Така ще се постигне качествено отводняване. Проектът на Агенция „Пътна инфраструктура“ включва и ремонт на двата моста в Басарбово, които се чакат от години.
„От 12 години този път има нужда от рехабилитация и работим за неговото обновяване. Единият от мостовете - този на обръщалото на последната спирка на Русе-Басарбово, вече е ремонтиран след продължил около месец ремонт като предстои полагането само на последния фин слой асфалт. А тази седмица предстои стартът на по-належащия и чакан ремонт - на моста над реката, който е по-важен за селото и преминаващия трафик, а и е в по-тежко състояние“, обясни за „Утро“ кметът на Басарбово Николай Колев. Той допълни, че в селото се предвижда да бъдат сменени бордюрите като изрази надеждите си да получи разбиране от страна на община Русе, с която води разговори по отношение на подмяната на тротоарите, за да не се стигне до комичен резултат - стари тротоари с нови бордюри.
От справка на сайта на Пътната агенция става ясно, че срокът за приключване на ремонта е 30 октомври, като обновяването ще стигне до селата на територията на Ивановска община. По част от трасето преминаването става само в едната лента като е въведено и ограничение на скоростта от 40 км/ч.