Банките ще продават имотите на нередовни длъжници и няма да търсят нищо повече от тях.

Това ще внесе като предложение депутатът от БСП Румен Гечев с промени в Закона за потребителския кредит. Ако имотът на проблемния длъжник бъде продаден на по-ниска цена, банката сама ще покрива разликата, обяснява Гечев пред "Преса". Идеята на червения депутат е да не отпада правото на банките по бързата процедура да изваждат изпълнителни листове за отнемане на имоти, а да бъдат задължени след продажбата да не искат нищо друго от длъжника.

"В момента финансовите институции дават на клиентите заеми, които са с поне 20-30 на сто по-ниска стойност от пазарната на имота, тъй като искат съфинансиране. Така реално могат да търсят съвсем спокойно същата сума при невъзможност за изплащане. Ако обаче не успеят да го продадат на такава цена, а на по-ниска, разликата ще бъде за тяхна сметка", обясни Гечев. Правилото ще важи за сключването на нови договори за ипотеки. В момента в банковата система има проблемни и преструктурирани ипотечни кредити на стойност 1,909 млрд. лв.

По промените работи и шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев. Според него ще се променят няколко основни неща, като формирането на лихвите, а таксите за предсрочно погасяване при ипотечните кредити ще бъдат премахнати, но след първата година. Цонев коментира предложението на Румен Гечев, като обясни, че потребителят ще отговаря пред банката само до размера на ипотеката, като така няма да дължи нищо, ако не може да плаща. Ще има и друг вариант, при който потребителят ще може да отговаря освен с ипотеката и с друго свое имущество.

Предстои да се внесат и промени в Закона за защита на потребителите, с които общите условия по договорите да се одобряват предварително от КЗП. И други депутати от БСП подготвят промени за банките. Те обаче ще са в Гражданския процесуален кодекс. Там експертите предлагат продажбата на ипотекиран имот да започва от цена, на която длъжникът се е съгласил. В противен случай той има право да обжалва, спирайки изпълнението до произнасянето на съда.