Препълнен с църковен народ катедрален храм „Света Троица“ отбеляза 20 години от кончината на един от най-бележитите русенски митрополити - дядо Софроний. В литургията в негова памет служиха сегашният русенски владика Наум, митрополитът на Видинска епархия Дометиан, архимандрит Евлогий, игумен на Рилския манастир, бивш протосингел на дядо Софроний. Много възрастни хора, които бяха запалили свещички в черквата, си припомняха благостта и мъдростта на дядо Софроний, с които той осеняваше християните при многобройните си срещи с тях - и по време на богослужения, и по време на празници, когато те идваха в митрополията да го поздравят. 
Кой е Доростолският и Червенски митрополит Софроний? Роден е на 2 ноември 1897 година в село Орешак, Троянско, сочи справката, публикувана на сайта на Русенска митрополия. Останал от ранна възраст сирак, той започва да учи в родното си село, а завършва основно образование на манастирски разноски в град Троян. През 1910 г. е приет като послушник в Троянската света обител, а четири години по-късно е приет за ученик в Софийската духовна семинария, която завършва през 1920 г. Две години преди това младият мъж е постриган за монах, като получава името Софроний. Това става на 30 юни 1918 година в Троянския манастир, като пострижението извършва тогавашният игумен на обителта архимандрит Климент. Половин година по-късно, на 25 януари 1919 година, Софроний е ръкоположен в йеродяконски чин в пловдивския митрополитски храм „Св. Марина“, като ръкоположението извършва Пловдивският митрополит Максим. 
От есента на 1920 година йеродякон Софроний става учител-възпитател в монашеското училище при Троянския манастир. През август 1923 е назначен за игумен на Лопушанския манастир „Св.Йоан Предтеча“, а малко по-късно - за игумен на Клисурския манастир „Св.св.Кирил и Методий“, където остава да ръководи светата обител до 30 април 1933 година. Междувременно от 1929 г. до 1933 г. е студент в Богословския факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски“, където се дипломира успешно. Пак през април е вече архимандрит, а от първи май същата година е назначен за архиерейски наместник в Берковица. Същата година през август е ръкоположен за йеромонах от Видинския митрополит Неофит, като тържеството се извършва в храма „Св. Богородица“ в Берковица. 
През юни 1940 г. Софроний е вече епископ с титлата Проватски, хиротонията е извършена в катедралния храм-паметник „Св.Александър Невски“ в София. Интересен факт посочва в словото си за владиката Софроний митрополит Наум по време на честванията преди дни. „Интересно е обстоятелството, че това може би е и единственият духовник в историята на Българската православна църква, който в продължение на около една година се е опитвал да отклони предложението, отправено му от неговия епархийски архиерей - Видински Неофит, да бъде ръкоположен за епископ. И е държал на това свое мнение не заради непослушание към върховната църковна власт, а защото е считал себе си за недостоен и неподходящ за такава висока чест и отговорност пред Бога“, посочи негово високопреосвещенство Наум.
От 1940 до март 1962 г. епископ Софроний е викарий на Видинския митрополит Неофит, а на 11 март е канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит и идва в Русе. Интересни факти във връзка с това съобщава главният специалист в Държавен архив - Русе Тодор Билчев. А владиката Наум посочва: „И до днес някои шеговито разказват, че когато отишли да съобщят новината на епископ Софроний, който се занимавал със селскостопанска работа, той решил, че му се подиграват и смирено отпратил вестоносците“.
Поради напредналата си възраст на 19 януари 1994 г. се оттегля от митрополитската катедра, а смъртта му идва година и половина по-късно - 7 юни 1995 г. Гробът му е в притвора на русенския катедрален храм „Света Троица“. 
По повод отбелязването на 20-годишнината от кончината на митрополит Софроний Русенската митрополия подготви и отпечата възпоменателен сборник за него. Луксозното издание, което включва множество снимки, документи, спомени, бе представено от митрополит Наум в тържествена обстановка и в присъствието на Видинския митрополит Дометиан, Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител и бивш протосингел на дядо Софроний, Негово Високопреподобие архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод, архимандрит Филип, официален представител в България на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, и отец Нелуц Опря, официален представител в България на Румънския патриарх Даниил. 
Пред събралите се гости митрополит Наум обяви, че луксозното издание, посветено на неговия предшественик, поставя началото на поредица книги за митрополитите Григорий, Василий, Михаил.