Луксозен възпоменателен сборник за Доростолския и Червенски владика Софроний, управлявал епархията от 1962 до 1994 година, бе представен вчера в митрополията. Книгата съдържа спомени за владиката и много архивни снимки и документи, както и много пощенски картички. В деня на представянето й бе отбелязана 20-годишнината от кончината на дядо Софроний. 
Русенският митрополит Наум отслужи в църквата „Св.Троица“ заупокой и тържествена литургия. Той и свещениците от русенските храмове, както и гостите, пристигнали за повода, се поклониха пред гроба на дядо Софроний в катедралния храм. След това издадената в София книга, съставител на която е Борис Цацов, бе представена в митрополията. Спомени за владиката, посветил 32 години от живота си на русенската епархия, разказаха Видинският митрополит Дометиан и игуменът на Рилския манастир Евлогий, който е бил протосингел на дядо Софроний в Русе. 
Тази книга е началото на поредица биографични сборници, които ще подготвим, каза митрополит Наум. Предстои да бъдат събрани и подредени книги за русенските архиереи Григорий, Василий и Михаил, посочи той.