Книга-албум „100 години Русенски оперен театър“ предстои да излезе от печат и да зарадва с богатата си и илюстрована информация не само специалистите, но и почитателите на оперното изкуство. Луксозното издание слага символичен финал на честванията на 70-годишнината на Русенската държавна опера, чийто юбилей беше отбелязан на 27 ноември миналата година.
Събирането и подреждането на архивните материали е започнато от предишния директор на института Найден Тодоров и е продължено от сегашния Иван Кюркчиев. В съставянето й участват както творци, така и почитатели, свързани с историята на Русенската опера. В книгата-албум са включени над 200 фотографии от фонда на архива на операта, които са подредени хронологично от първия оперен спектакъл на Русенската оперна дружба през 1919 г. до юбилейната постановка „Травиата“ през сезон 2019-2020. Включен и е каталог с най-значимите звукозаписи на Русенската филхармония и със задграничните турнета на съставите на операта. Хронологичният каталог на всички оперни, оперетни, балетни и мюзикълни спектакли през 70-те творчески сезона с информация за премиерите и постановъчните екипи ще бъде от полза на музикалните историци.
Луксозната книга-албум „100 години Русенски оперен театър“ е издадена с финансова подкрепа на програма „Култура“ на Община Русе и на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Партньори по проекта са Международно дружество „Елиас Канети“ и Държавният архив.