Полиция влиза в „Орландовци” днес сутринта, за да не ескалира напрежението в квартала. „Искаме децата ни да отидат на училище. Не искат да излязат, а днес завършват. Хората ги е страх да отидат на работа”, обяви пред bTV ромският лидер Петко Асенов.Както е известно, снощи имаше размирици, при които пострадаха българи и роми. 

„Обадиха ми се и отидох в „Орландовци”, за да се запозная с нещата от мястото на епицентъра. Държавата ни не е нормално. Българите са изоставени сами. Държава няма. Политиците говорят и словоблудстват и мислят за себе си, а потърпевш е самият българин. Призовавам хората да се самоорганизират. Проблемите трябва да се казват ясно и точно. Когато си заравяме главата в пясъка, не решаваме проблемите. В България няма правосъдие. Ние сме член на ЕС, но не сме европейска държава”, обяви Расате. 

„Полицията трудно може да реагира на бързи акции като снощната. Докато има в парламента представители, които наричат хората човекоподобни, проблеми ще има. МВР си свърши перфектно работата в Орландовци, но това не е гаранция, че утре няма да е на друго място”, каза Илия Илиев от ДРОМ.

Както вече информира БЛИЦ до момента трима са задържани във връзка с вчерашния случай, който провокира напрежение в кв. „Орландовци“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.
Двама братя на 19 и 23 години бяха отведени вчера в столично районно управление, след като полицията реагира на постъпил към 

Още един участник в инцидента е установен и задържан тази вечер, в рамките на специализираната полицейска операция на територията на квартала.

В хода на предприетите действия по случая са разпознати и редица лица, известни на силите на реда. Съпричастни към конфликта се установяват и по свидетелски показания и видеоматериали. Те ще бъдат предадени незабавно на прокуратурата за привличането им като обвиняеми.

Обстановката в квартала се успокоява. Осигурено необходимото полицейско присъствие за гарантиране сигурността на гражданите. 

Днес обаче се готви нов протест. Той е обявен за 19 часа.