„Не съм в Лондон!“ - с тази категорична реплика отговаряше вчера на позвънявания художникът Володя Кенарев. А му звъняха много хора - приятели, близки познати, колеги. Всички те бяха разтревожени от писмо, което бяха получили по обед от Кенарев, в което „той“ съобщаваше: „Аз бях в Newcastle, Обединено кралство. и по време на престоя ми бяха откраднат моите документи заедно с международният ми паспорт и кредитната ми карта. Посолството е готово да ми помогне за да взема полет без паспорта ми, трабва само да платя за билета  и да покриа моите хетелски сметки. но не мога да вляза в сметките си без кредитни карти, сварзах се с банката ми но те се нуждаят от повече време с обработката на нова. В такава лоша ситуациа мислех да поискам бърз заем, който мога да варна обратно след като се прибера.  имам нужда от сумата от 2,676 BGN за покриване на разходите си“ /правописът е запазен - б.а./. 
Поне 50 човека се обаждаха да ме питат вярно ли е това, което четат, каза вчера Кенарев. Според него явно пощата му е била хакната и сега оттам валят сърцераздирателните апели. Не че не ми трябват „онези“ пари - но не по такъв начин, коментира с присъщото си чувство за хумор художникът. 
Той, впрочем, наистина тези дни не беше в Русе. Но пътува не за Ню Кясъл, а за София, където заедно с друг русенец, който живее от години в столицата, Теди Лихо,  откри изложба-експеримент със заглавие „Пей-за-ж“ в авторитетната галерия за съвременно българско изкуство „Арте“. Това може да е „песен“ за живота с главно Ж или за жената с главно Ж, но може да е просто компас с повече посоки, обяснява Кенарев. Поканих Теди Лихо, за да покажем, че двама художници от различни поколения, две различни творчества, два различни светогледа и едно старо приятелство могат да общуват като паралел и като контраст, казва живописецът. Той самият прави своя реверанс към класиката и по-конкретно към ретро пейзажа, като показва една картина, съставена от 13 по-малки картини. Теди Лихо пък показва две свои рисунки с графит „в развитие“. 
„Експериментално“ е и времетраенето на изложбата - открита във вторник, днес тя е последен ден в „Арте“.