Съществува ли видео, в което се вижда как мозък създава спомени? Звучи абсурдно, но учени от медицинския колеж Алберт Айнщайн показват именно това. Те заснемат клип, в който се вижда как молекулите се превръщат в структура, от която става личност. Те са категорични, че ако има душа, то това е начинът, по който тя се създава.

Целият процес е изключително сложен,казват учените и обясняват видеото с думите: „Проникването в молекулната основа на спомените стана възможно благодарение на изключително сложна технология, която никога не е постигана до момента при животните. В случая използвахме модел на мишка, при който молекулите, които създават спомените, са „оцветени" с флуоресцентни тагове, с идеята да наблюдаваме в реално време живи мозъчни клетки."

Процес донякъде наподобява начина, по който складираме информация в твърдите дискове на нашите компютри, констатира доктор Робърт Сингър.

Преди време японски колеги наблюдаваха как се формира мисълта в мозъка ни, което е съвсем различен процес от създаването на спомени, твърдят запознати.