Последните постижения в растителната защита в основните полски култури демонстрира пред зърнопроизводители от цяла Североизточна България една от водещите в света компании в тази област “Байер КропСайанс”. Екипът на фирмата показа насаждения с пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, третирани по различен начин със или без фунгициди и хербициди, така че всеки да може да види в реални условия специфичните приложения и употреби на вече познати и нови продукти.
Мероприятието, известно като “Байер Агро Арена”, се провежда всяка година. Целта е да се запознаят фермерите с последните постижения в растителната защита от “Байер КропСайанс”, както и да видят в реални условия някои специфични приложения и употреби на вече познати продукти. Няколкостотин земеделци приели поканата можаха и да обменят опит с експертите на фирмата в приятна неформална обстановка.
Организаторите поставиха акцент върху няколко нови продукта, показали отлични резултати от тестовете в реални условия. “Най-новият хербицид за царевица - Аденго, е почвен хербицид с възможност за ранно вегетационно приложение, който дава много по-добри резултати върху плевелите в сравнение с конкурентните продукти поради категоричното му вегетационно действие и дългото се реактивиращо почвенно последействие. Има засилено действие срещу житни и широколистни плевели с частичен почвен ефект дори при почвено засушаване. Най-практичното му приложение е ранно-вегетационното, понеже комбинира предимствата на почвените и вегетационни хербициди. Осигурява защита от трудни плевели като бутрак, лобода, самосевка технологичен слънчоглед, а от житния спектър - кощрява, балур от семена, видове просо. При това царевицата не усеща никакъв хербициден ефект”, обясни Жечо Мурзов - мениджър “Продажби” на “Байер КропСайанс”.
За пшеницата и ечемика от фирмата изтъкнаха предимствата на новия фунгицид Солигор, който приложен в начална вегетация напролет предпазва от целия спектър болести - септория, брашнена мана и др. Продуктът се отличава и дългото си последействие.
Фермерите бяха впечатлени и от действието на Сфера Макс, който се прилага вече и за слънчоглед. Фунгицидът със системно действие предлага абсолютна защита от всички важни болести, а освен това и зелен физиологичен ефект, предпазващ посевите от климатичен стрес.