Сливо поле бе домакин на вчерашната демонстрация на последните постижения в растителната защита в основните полски култури, организирана от една от водещите в света компании в тази област „Байер КропСайанс“ пред най-големите зърнопроизводители от Североизточна България. Екипът на фирмата показа насаждения с пшеница, царевица и рапица, третирани по различен начин с фунгициди и хербициди, така че всеки да може да види в реални условия специфичните приложения и употреби на вече познати продукти. Мероприятието, известно като „Байер Агро Арена“, се провежда всяка година и показва най-доброто в областта на растителната защита на най-добрите в сферата на земеделието.
Опитите ни показват, че в условия като тазгодишните еднократното третиране с Фалкон опазва пшеницата не повече от 20-25 дни. Показваме, че рекламите, твърдящи че има препарати, които с едно третиране опазват пшеницата, са некоректни. С две приложения пшеницата е вече напълно чиста, без никакви болести, заяви Жечо Мързов - маркетинг мениджър на „Байер КропСайанс“.
Отличен хербицид за ранно третиране на царевица се оказва Аденго. С Мерлин Флекс при предварителното планиране фирмата е предвиждала две третирания, но едно се оказало напълно достатъчно. С много бързо действие върху плевелите и никакво върху царевицата се отличава Лаудис, което е предпоставка културата да реализира пълния си потенциал за добив. Има бърз ефект и широк диапазон на приложение от 2-и до 8-и лист.
От две години „Байер КропСайанс“ предлага на зърнопроизводителите елитни семена рапица от сортовете Вектра, Мерано, Белана, Багира Бенгалин и др. Двойно прилагане на Протеус върху рапицата предпазва културата от абсолютно всички вредители - цветояд, скрит хоботник и комарчето, което напада шушулките, обясни Мързов.
„Байер КропСайанс“ е една от водещите в света компании в областта на растителната защита, защитата от вредители в сферата на общественото здраве и разработката на хибриди и биотехнологии, с годишни продажби възлизащи на 6,4 милиарда евро. Централата на фирмата се намира в Монхайм, Германия, и за нея работят 18 300 служители в повече от 120 страни. „Байер КропСайанс“ е едно от трите основни бизнес направления на глобалната група „Байер“, включваща още „Байер ХеалтКеър“ и „Байер МатериалСайанс“.