Кметът на община Ямбол Георги Славов учреди антинаграда „Смърдящ плъх” и я връчи на Коалиция за устойчиво развитие и Гражданско сдружение „ДЕН”,1 съобщиха от пресцентъра на общината.
Мотивите на градоначалника за удостояването с негативния приз са „за дългогодишна практика в разпространението на невярна и манипулативна информация”, както и за системно възпрепятстване проекта за Регионална система за неопасни отпадъци – Ямбол.

Според Георги Славов, жителите на Ямбол и останалите общини, включени в регионалното сдружение (над 250 000 души) са принудени да плащат по-висока такса смет поради дейността на НПО-тата. В мотивите се посочва още, че двете сдружения използват формата на неправителствена организация за постигане на лични и користни цели.

„Щом всяка измислена организация може да връчва по свое усмотрение всякакви измислени награди, то считам, че и община Ямбол има право да връчи подобни антинагради, още повече, че в случая те са напълно основателни”, е мнението на кмета Георги Славов.