Родена в Русе, но завършила средно и висше образование в Испания 26-годишна лекарка поиска Районният съд да промени фамилното й име, тъй като навсякъде я приемали като втора ръка човек, срещала подценяване и пренебрежение заради сирийския си произход.
Младата специалистка всъщност носи фамилията на баща си, който е сириец. Още докато била дете, той напуснал майка й и нея и повече не се поинтересувал какво се случва с тях.
Така момичето заживяло с майка си в Испания, а сега работи като лекар-специализант в Мурсия. Световната криза с бежанците обаче й създавала пречки при намирането на работа, отнасяла обиди, че е радикална ислямистка, а някои пациенти отказвали да й се доверят и не искали тя да ги лекува. Подобни твърдения изразиха пред съда и роднини на момичето. Те разказаха, че съучениците й я наричали с обидното за Испания мароканка, преподавателите я мислели за арабка, а в болницата й разпределяли преимуществено пациенти от арабски произход. 
Съдът отчете, че впечатленията на близките й не са преки, а се базират на разкази. Но дори и да са действителни, то за един хуманитарен лекар не би следвало да има значение произходът на пациентите, които лекува. Магистратите сметнаха, че няма безспорни доказателства, че друга част от болните, както и колегите и състудентите на русенката са я отбягвали заради фамилното име. Нещо повече - самата тя била отрицателно настроена към свои състуденти от Мароко и Куба.
Освен това районните съдии сметнаха за безумно искането на жената да носи бащиното име на майка си, тъй като фамилията й би била трудна за изговаряне в Испания. Затова магистратите попитаха дали пък, ако се премести да живее на друго място, лекарката няма отново да поиска да смени името си. Заради това сметнаха за неоснователно желанието й да си промени фамилията. Решението може да се обжалва.