Хершел Гергузин, Хари Фергюсън, Уилби Де Брюк, княз Михаил Дмитрий Александрович Оболенский-Романов - професионален самозванец, най-поразителният лъжец на САЩ за 20 век. Това е все един и същи човек, изключително чаровен мошеник, обожаван от звездите в Холивуд ресторантьор, който е дал името си на много фин и елегантен десерт - Ягоди Романов.
В интерес на истината, според кулинарните хроникьори десертът бил измислен от корифея на френската кухня Мари Антоан Карем за руския цар Николай Първи, един от първите членове на династията Романови. Дори и да е така, ягодово-сметановото съвършенство придобива световна слава именно в ресторант Romanoff в Бевърли Хилс, където през 40-те и 50-те години на миналия век се събират звездите от големия екран.
Той е княз, който пуши цигари с монограма на Романови, кара такси за френската армия по време на защитата на Париж, бие се на Западния фронт като британски лейтенант, след това на Източния фронт като казашки полковник, познава Судан ката пръстите на ръката си и защитава Зимния дворец от вилнеещите болшевики, лежи 6 години в строг затвор за убийството на немски благородник в дуел, радва се на някакаво мъгляво добро отношение от управляващата руска династия. Изключителни постижения за човек, който... не е направил нито едно от тях. Това е Майкъл Романофф, един от най-известните и обичани личности в Холивуд. Преди да си присвои благородническата фамилия, роденият в Литва в многолюдно еврейско семейство Хершел Гергузин няколко пъти преминава Океана, преброжда Европа, изправя се пред много предизвикателства и изпитания, докато накрая намира пътя към Холивуд. Останал сирак от малък, той заедно с братовчед на майка си емигрира в Щатите. В Ню Йорк бяга от дома си, скита по улиците и безделничи, докато е заловен от полицията и 5 години прекарва в дом за еврейски сирачета. Там сменя името си на Хари Фергюсън. С товарен кораб се връща в Европа и се установява в Лондон. Представя се за възпитаник на Оксфорд и бързо си намира работа като иконом в богато лондонско семейство. Благодарение на чара и острия си ум, той става свой човек в света на висшето английско общество, където се подвизава под името Уилби де Бюрк. Докато един ден изчезва, за да се появи в Париж като княз Михаил Романов. И именно с това име получава временни документи, когато през 1922 г. е депортиран в Щатите. Записва се студент в Харвард във факултета по история на изкуствата, но след година зарязва ученето и се впуска в авантюристични пътувания. Майк прекосява Атлантика безброй пъти като пасажер на кораб, където се представя като херцог Уелингтън, сър Артър Уесли, художника Рокуел Кент, като сина на британския премиер Уилям Гладстон и, разбира се, княз Михаил Романов. Защо му е всичко това? Така чаровният мошеник се издържа. Той заема дребни суми, които след време връща чрез друг заем, печели комисиони, като помага на някой да играе хазарт, омайва компании с историите си и чувството си за хумор. Всички го харесват, никой нищо не му отказа, а той е достатъчно разумен да не прекалява.
През 1932 г. се връща в Америка, но този път късметът го напуска, Майк се забърква с разни аферисти и е арестуван за измама. В затвора си реже вените, но надзирател го спасява, а съдията му съчувства и го наказва само условно. Отново бяга в Европа, но след година се завръща в Америка, твърдо решил да се заеме с нещо сериозно. Роден артист, с приятен тембър на гласа той пробива в шоу индустрията на Бродуей, а оттам до Холивуд пред него има само 2-3 години. Работи в Warner Bross. и 20th Century Fox, снима се във филми, печели пари и си купува дом в Бевърли Хилс. И със собствени средства и още 8000 долара, заети му от Чарли Чаплин, Хъмфри Богарт и Джеймс Кагни, става собственик на прочутия ресторант Romanoff, който открива на 18 декември 1939 г. Стол №1 в него е за най-близкия му приятел Хъмфри Богарт, а постоянни посетители са другите му двама приятели Франк Синтра и Дин Мартин. До закриването на ресторанта през 1962 г., когато Майк се оттегля в заслужена почивка, заведението е едно от най-луксозните и предпочитаните в Холивуд. То се прочува със своите шоколадови суфлета и Ягоди Романофф в тяхната американска версия - с портокалов ликьор „Гранд Марние“ и сладолед.
През 1970 г. Франк Синатра прави голям подарък на своя приятел Майк, като организира грандиозно парти по случай 80-годишнината му. Една година по-късно най-чаровният мошеник и най-симпатичният ресторантьор в Холивуд умира от инфаркт.

Ягоди Романоф

Продукти за 4 порции:
500 гр ягоди
2 с.л. захар
1 с.л. настъргана портокалова кора
100 мл портокалов сок
2-3 с.л. ликьор Cointreau, Гранд Марние или Кюрасао
200 мл сметана 30%
1 с.л. пудра захар

Начина на приготвяне:
Ягодите се измиват, почистват и нарязват на половинки или четвъртинки. Разбъркват се със захарта, портокаловата кора, ликьора и сока и се оставят в хладилника за 2-3 часа да се мариноват. Точно преди сервиране се разпределят в десертни чаши или чинии и се покриват с разбитата с пудра захар сметана. Най-важното е плодовете да са студени, за да контрастират на охладената сметана. Може да се добави и топка сладолед, а отгоре да се окрасят с ядки или настърган шоколад.