След като едно след друго двете мечета Бойка и Станди от лесопарка „Липник“ бяха упоени, натоварени в клетки и качени в специална линейка за мечки, 280-килограмовите животни отпътуваха към парка за танцуващи мечки в Белица, който се стопанисва от фондация „Четири лапи“. Там те ще останат временно, докато Община Русе изгради зоологическата градина, за която има идеен проект. За да се случи това обаче, трябва да приключи дългоочакваната процедура по замяната на общински с държавни гори и Общината стане собственик на лесопарка.  
Преди да потеглят към Белица, където ги очаква специално обособено място за живеене на площ от 3500 кв.м с отделен басейн и клетка, русенските мечета бяха прегледани. Мецаните са брат и сестра, родени са в лесопарка и никога не са имали друг дом. Въпреки това за адаптирането им към новата обстановка една седмица ще е напълно достатъчна, тъй като животните са млади, категоричен бе управителят на парка в Белица Димитър Иванов.
Той разказа, че в момента там се отглеждат 24 мечки на територия от 120 000 кв. м и над 1300 м надморска височина в ествествени широколистни гори. Двете мечета ще останат при нас, на наша издръжка и за наша сметка, докато Община Русе построи съвременен зоопарк, който да отговаря на всички изисквания за животните, които ще го обитават, и който да бъде лицензиран, каза Иванов. Той посочи, че отглеждането на една мечка за година струва на парка между 15 и 17 хил. лв. Самото транспортиране на двете русенски мечета е около 3000 лева. 
Преди месец сме вкарали документите за замяна на собствеността на земите, на този етап произнасяне от Министерство на земеделието няма и това е основната причина да се забавя изграждането на зоологическата градина, коментира зам.-кметът Наталия Кръстева. Меморандумът, който подписват кметът на община Русе и представляващият фондация „Четири лапи“, е, че двете мечета се изпращат за временно отглеждане в парка за танцуващи мечки в Белица при подходящи условия до изграждане на зоологическата градина, обясни Кръстева. Тя подчерта, че в документа е упоменат фактът, че Общината е собственик на животните и няма основания за притеснение, че мечетата отиват уж временно, но ще останат там за постоянно. 
Всъщност преместването на мечките става след две години преговори между Общината, екоминистерството и фондация „Четири лапи“, които постигнаха споразумение за временното обитание на животните в Белица до изграждането на модерен зоопарк в Русе. Преди година мечетата трябваше да бъдат преместени в Добрич, но русенци осуетиха акцията, като направиха жива верига. Тогава като компромисно решение бяха изградени нови клетки, но тъй като мечките не живеят при условия, които отговарят напълно на изискванията, се стигна до преместването им в Белица.