В сравнение с вечните им врагове кучетата, котките са много по-придирчиви към това, което ядат и могат, на пръв поглед, да променят мнението си за една нощ.

Изследователите обаче са открили, че

това може да се дължи на рецепторите за горчив вкус на езика им, които реагират на определени съединения.

Сравнение на вкусовите им рецептори с тези на човешките езици, показало, че котките са изключително чувствителни към съединение, наречено денатониум, но са много по-малко чувствителни към алое и захарин.

Изследването е първият поглед към това как домашните котки възприемат горчивината в храната на молекулярно ниво и може да обясни защо понякога те са толкова капризни.

Предполага се, че способността им да откриват горчиви химикали е еволюирала заради полезността ѝ при избягването на токсични съединения, които често се срещат в растенията.

Всички котки, от домашните любимци до тигрите в дивата природа, са месоядни, които консумират малко растения, но домашните котки може би продължават да биват отблъсквани от горчиви вкусове в храни и лекарства.

Много фармацевтични компании и производители на храни се опитват да идентифицират съединения, които или блокират, или променят горчивото възприятие, за да създадат по-вкусни продукти.